Πυγμαχία | Η Βασίλισσα των Μαχητικών Σπορ!

Έχουν γραφτεί αρκετά άρθρα που απαριθμούν τα οφέλη της προπόνησης στο άθλημα της πυγμαχίας και άρθρα σύγκρισης με άλλα μαχητικά σπορ. Ποτέ κανένα από αυτά δε με κάλυψε. Πάντα έμεναν στην επιφάνεια και αυτός δεν είναι τρόπος να περιγράψεις μια τέχνη με τέτοιο βάθος και ποιότητα. Είναι, όμως, το κορυφαίο μαχητικό σπορ;

Δυνατά πυγμαχικά χτυπήματα 

Η πυγμαχία είναι άθλημα της ισορροπίας. Ο πυγμάχος πρέπει να προπονείται με τέτοιον τρόπο ώστε να μη χάνει το μέτρο σε οποιονδήποτε από τους τομείς τους οποίους εξασκεί, διότι αυτό πάντα τον οδηγεί σε ανισορροπία με άσχημα αποτελέσματα. Αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό στον καθρέφτη που λέγεται αγώνας.

Συνηθισμένα λάθη στις πυγμαχικές άμυνες

Η πυγμαχία είναι ένα άθλημα τεχνικής και τακτικής. Απαιτεί από τους αθλούμενους να συγκεντρώνουν πολλά επιμέρους χαρακτηριστικά σε υψηλό επίπεδο προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του αθλήματος.

Πυγμαχική Προπόνηση

Ένα πρόγραμμα πυγμαχικής προπόνησης  πρέπει να επικεντρώνεται στην δύναμη αντίδρασης, αντοχή στη δύναμη, μυϊκή αντοχή, αναερόβια αντοχή και αερόβια αντοχή. Η μοναδικότητα της πυγμαχίας έγκειται στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με τα περισσότερα ομαδικά και ατομικά αθλήματα, οι αγώνες είναι περιορισμένοι κατά τη διάρκεια του έτους.

Τα μαχητικά σπορ δεν είναι βίαια | Μήπως κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας;

Όποιον και να ρωτήσεις από τον χώρο των μαχητικών σπορ – πολεμικών τεχνών θα σε ενημερώσει ότι η τέχνη του κάθε άλλο παρά προάγει τη βία. Αυτό που γίνεται στο ρινγκ ή τάταμι δεν έχει καμία σχέση με αυτό που μπορεί να γίνει στον δρόμο καθώς και ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτά τα σπορ είναι πολύ φιλειρηνικοί.

Πυγμαχία | Πώς να αντιμετωπίσεις έναν αντίπαλο με ανάποδη θέση μάχης (Southpaw)

Ως  ανάποδη θέση μάχης στην πυγμαχία αναφέρουμε τη στάση που έχει ο αριστερόχειρας πυγμάχος. Ο λόγος είναι ότι έχει πίσω το αριστερό του χέρι σε αντίθεση με τον δεξιόχειρα που το έχει μπροστά. Η στάση, όμως,  χαρακτηρίζεται από το μπροστινό χέρι. 

Mayweather Vs McGregor | Τι άλλο θα ακούσουμε;

Με αφορμή τον επικείμενο αγώνα του Floyd Mayweather Jr. με τον Conor McGregor, έχει γίνει ένας κακός χαμός από άρθρα, σχόλια και δηλώσεις από «σχετικούς» και «άσχετους»  προσπαθώντας είτε να προβλέψουν το αποτέλεσμα «ζυγίζοντας» τα δεδομένα όπως ηλικία, κιλά, δύναμη, αγωνιστική απραξία κλπ ή που περιμένουν μέσα από το αποτέλεσμα να δουν το μέγεθος του ενός αθλήματος σε σχέση με το άλλο.

Επαγγελματική Πυγμαχία | Πως βαθμολογείται ο κάθε γύρος.

Η πυγμαχία έχει καταλάβει τον χώρο που της αξίζει, στη συνείδηση του ελληνικού κοινού τα τελευταία χρόνια και αυτό όλο και αυξάνεται. Όμως, το κοινό που της αξίζει είναι ιδιαίτερο, γιατί το ίδιο το άθλημα έχει πολλές ιδιαιτερότητες και δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να το καταλάβουν και να το αγαπήσουν πραγματικά.

Canelo Álvarez vs. Gennady Golovkin

Αυτόν τον αγώνα τον περιμένουμε με ανυπομονησία όλοι οι άνθρωποι της πυγμαχίας. Είναι ένας αγώνας αμφίρροπος και δε χωρά ασφαλή πρόβλεψη, σε αντίθεση με το προ δυο εβδομάδων πυγμαχικό σόου του Floyd Mayweather Jr. με τον Conor McGregor.

Mayweather Vs McGregor | Εν κατακλείδι… 2/2

Πάμε τώρα να αναλύσουμε όλα τα πρωτόγνωρα και τρομαχτικά εξωαγωνιστικά, που διαδραματίστηκαν πριν και μετά το παιχνίδι, ευχόμενος να μην είμαι ο μόνος που του ηχούν τόσο παράφωνα στα αυτιά.  Και εξηγούμαι.

Mayweather Vs McGregor | Εν κατακλείδι… 1/2

Στο τελευταίο μου άρθρο που αφορούσε την ανάλυση του αγώνα «Mayweather Vs McGregor», είχα γράψει ότι ο συγκεκριμένος αγώνας δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα σε γνώσεις αθλητικές, αλλά πολλά σε θέαμα και κάπως έτσι ήταν τελικά. Όταν, όμως, είχα δώσει τον υπότιτλο «Τι άλλο θα ακούσουμε;» δεν περίμενα αυτό που θα επακολουθήσει.

Anthony Joshua vs Alexander Povetkin | Πρόβλεψη & Ανάλυση Αγώνα

Σε αυτόν τον αγώνα θα δούμε τους δύο από τους τρεις κορυφαίους πυγμάχους στην κατηγορία των υπερβαρέων βαρών (heavyweight) να συγκρούονται στο ρινγκ. Την τριάδα συμπληρώνει ο Deontay Wilder που λογικά θα παίξει με τον νικητή. Παρόλο, όμως, το τεράστιο μέγεθος των αθλητών (και οι δύο είναι χρυσοί ολυμπιονίκες) και του παγκόσμιου αντίκτυπου που έχει αυτός ο αγώνας, εδώ στην Ελλάδα δεν έχει κάνει μεγάλη αίσθηση. Δείγμα του πόσο πίσω είμαστε ακόμα ως πυγμαχικό κοινό.

Anthony Joshua vs Joseph Parker | Ανάλυση αγώνα 2

Τελικά όντως ο Joseph Parker αποδείχτηκε λίγος. Φάνηκε αρκετά φοβισμένος μέσα στο ρινγκ με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρει την απόσταση που τον βολεύει και να μπει στο παιχνίδι του αντιπάλου του. Ο Anthony Joshua σε μια βραδιά μέτρια γι ‘αυτόν, νίκησε «επαγγελματικά» χωρίς να κάνει πολλά και δεν κινδύνεψε σε κανένα σημείο του αγώνα.

Anthony Joshua vs Joseph Parker | Πρόβλεψη & ανάλυση αγώνα

Άλλο ένα παιχνίδι που θα έρθει να προστεθεί σε μια σειρά από δυνατούς αγώνες στη βαριά κατηγορία της πυγμαχίας των τελευταίων ετών είναι αυτό μεταξύ των Anthony Joshua και Joseph Parker. Αναμφισβήτητα διαφήμιση για το άθλημα της πυγμαχίας.

Πυγμαχία ως μέρος των άλλων μαχητικών σπορ.

Η πυγμαχία είναι από τα πιο δημοφιλή μαχητικά σπορ παγκοσμίως. Αυτό μόνο συμπτωματικό δεν είναι. Εκτός από την μεγάλη ιστορία που την ακολουθεί διαθέτει πολύ πλούσιο τεχνικό και τακτικό υπόβαθρο και μια ξεχωριστή κουλτούρα που καταλαμβάνει πολύ σύντομα όποιον ασχοληθεί με αυτή.

Νοκ-άουτ (ΚΟ) | Προστατευτικά μέτρα για την υγεία του πυγμάχου

Πολλή κουβέντα γίνεται τελευταία για τη μη προστασία των πυγμάχων και γενικότερα των αθλητών πολεμικών τεχνών & μαχητικών σπορ στην Ελλάδα και το κατά πόσο τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία τους. Δυστυχώς αυτό έρχεται πάντα μετά από κάποιο δυσάρεστο γεγονός που μας θυμίζει την έλλειψη και πολύ σύντομα ξεχνιέται αφού η μνήμη χρυσόψαρου μας χαρακτηρίζει ως νεοέλληνες.

Πυγμαχία | Δεξί αντιχτύπημα (counterpunch)  μετά από προσποίηση

Οι επαγγελματίες πυγμάχοι τεστάρουν τους αντιπάλους με διαφορετικά χτυπήματα ή συνδυασμούς για να δουν πως αντιδρούν. Αφού παρατηρήσουν και αναλύσουν την αντίδραση ανταποκρίνονται ανάλογα.

Τρείς συνήθειες που πρέπει να αναπτύξεις για το ερασιτεχνικό–Ολυμπιακό μποξ

Μάθε από τον Ολυμπιονίκη του Λονδίνου Vasyl Lomachenko, τις κύριες συνήθειες που κάθε ερασιτέχνης πυγμάχος πρέπει να αναπτύξει και είναι ζωτικής σημασίας για τη νίκη σε έναν ερασιτεχνικό αγώνα.

Η ψυχολογία στην πυγμαχία και στις πολεμικές τέχνες 1/3 

Τι πρέπει να προσέχει ο προπονητής

Η ψυχολογική προετοιμασία βοηθάει τον πυγμάχο να μειώσει το υψηλό επίπεδο άγχους και του επιτρέπει να αποφύγει την εγκεφαλική υπερδιέγερση (πολλές και μη διαχειρίσιμες σκέψεις) που θα επηρεάσει την απόδοση του στον αγώνα.

Η ψυχολογία στην πυγμαχία και στις πολεμικές τέχνες 2/3

Ψυχολογική προετοιμασία πριν τον πυγμαχικό αγώνα

Η ψυχολογία στην πυγμαχία και στις πολεμικές τέχνες 3/3

Μέθοδοι ψυχολογικής ανάρρωσης

Χτίζοντας Πρωταθλητές – Ένα εγχειρίδιο για προπονητές πυγμαχίας και τους αθλητές τους

Η πρόκληση για τους πυγμάχους και τους προπονητές είναι να εφοδιάσουν τους αθλητές τους ώστε να γίνουν οι καλύτεροι πυγμάχοι και οι καλύτεροι άνθρωποι που μπορούν να γίνουν. Αυτά είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Επιτυχία είναι η νίκη και στα δύο πεδία.

Ερωτηματολόγιο για τον τραυματισμό του πυγμάχου

Η παγκόσμια ομοσπονδία πυγμαχίας WBC θεωρείται η κορυφαία ομοσπονδία του αθλήματος. Έτσι, σε όλες τις οργανωτικές δομές της πρέπει να είναι τυπική και προσεκτική, όπως και στον χειρισμό της ασφάλειας των πυγμάχων της.

Πυγμαχία είναι…

Η πυγμαχία είναι τρόπος ζωής, είναι έκφραση χαρακτήρα, είναι αγωνιστική σκέψη και σπάσιμο ορίων. Είναι καθημερινή μονομαχία με αντίπαλο αλλά με κυριότερο αντίπαλο τον εαυτό και τα συναισθήματα μας.

Πυγμαχία – 3 Ασκήσεις για την αύξηση της Ιδιοδεκτικότητας

Ιδιοδεκτικότητα είναι η αίσθηση του εαυτού. Το σώμα σας έχει ιδιοδεκτικούς υποδοχείς, οι οποίοι είναι αισθητήρες που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την γωνία των αρθρώσεων, το μήκος και την ένταση στους μύες. Αυτό δίνει στον εγκέφαλο υποσυνείδητα επίγνωση του κάθε μέρους του σώματος.

Πυγμαχία Vs ΜΜΑ 

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλος ντόρος για το τι θα συνέβαινε σε μια αναμέτρηση μεταξύ ενός πυγμάχου με έναν αθλητή του ΜΜΑ. Οι γνώμες διίστανται και ο καθένας έχει μια άποψη για το θέμα, επηρεασμένη συνήθως από αυτό που ασχολείται ο ίδιος ή ποιο άθλημα συμπαθεί.

Συνδυασμοί χτυπημάτων στην πυγμαχία

Ένας πυγμαχικός αγώνας χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα και την αμεσότητα των κινήσεων. Η πυγμαχική απόσταση δεν αφήνει χρόνο για πολλή σκέψη, έτσι είναι καθοριστικό για την έκβαση του αγώνα η προετοιμασία που έχει κάνει ο πυγμάχος, και μέρος αυτής είναι οι αυτοματοποιημένες κινήσεις.

Πυγμαχική απόσταση

Η απόσταση στην πυγμαχία είναι ίσως η σημαντικότερη διαφορά ενός καλού από έναν εξαιρετικό πυγμάχο. Είναι ένα στοιχείο το οποίο δύσκολα διδάσκεται και από μόνο του δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν πλαισιώνεται από συμπληρωματικά χαρακτηριστικά.

Επιλέγουμε τελικά αυτούς που διδάσκουμε στις σχολές πολεμικών τεχνών;

Πολλή κουβέντα γίνεται τελευταία για τον αν πρέπει ένας Δάσκαλος να δέχεται και να διδάσκει ανθρώπους που ο ίδιος θεωρεί ακραίους άρα και επικίνδυνους για την κοινωνία μας. Για να απαντήσουμε, όμως, σε αυτό, όχι παρορμητικά αλλά ουσιαστικά, θα πρέπει πρώτα να διαλευκάνουμε κάποια πράγματα.

Πυγμαχικός ρυθμός – Η μουσική του ρινγκ.

Θα έχετε ακούσει πολλές φορές τους προπονητές να φωνάζουν στους αθλητές τους, στους αγώνες ή τις προπονήσεις «πιάσε ρυθμό!». Πολλές φορές, βέβαια, το ζητούν χωρίς καν να το έχουν διδάξει και φυσικά είναι πολύ λίγοι οι πυγμάχοι που έχουν το χάρισμα να το εφαρμόσουν.

Πυγμαχική θέση μάχης – Πάνω τα χέρια ή κάτω;

Πολύς λόγος γίνεται για το ποια είναι η πιο αποτελεσματική θέση μάχης για έναν πυγμάχο. Η πιο ορθόδοξη  πυγμαχική θέση με τα χέρια ψηλά ή η πιο ανοιχτή με τα χέρια χαμηλά (τύπου Mayweather) και με διαρκείς αλλαγές στη θέση τους ανάλογα με τις συνθήκες; Η καθεμία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, οπότε ας τις αναλύσουμε ξεχωριστά ώστε να ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο.

Κόντρα χτύπημα, ένα μεγάλο όπλο

Ως κόντρα ορίζεται το χτύπημα αυτό που εκτελεί ο πυγμάχος τη στιγμή της επίθεσης του αντιπάλου. Δηλαδή, με το που εκτελεί την επίθεσή του πρέπει να έχεις ήδη χτυπήσει. Αυτό μόνο εύκολο δεν είναι. Απαιτεί πολύ καλά αντανακλαστικά, ικανότητα πρόβλεψης των κινήσεών του και απόλυτο συγχρονισμό αν δε θες τελικά να πέσεις εσύ στην παγίδα που έστησες.

 Πως να σπάσεις την απόσταση

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πυγμάχοι είναι πώς να πλησιάσουν κοντά στον αντίπαλο πυγμάχο δηλαδή να «σπάσουν την απόσταση». Αυτό είναι αρκετά σύνηθες στους αρχάριους που παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να πλησιάσουν χωρίς να χτυπηθούν. Η δυσκολία αυξάνεται κατακόρυφα όταν έχουμε να κάνουμε με ψηλότερο αντίπαλο οπότε έχουμε και το μειονέκτημα την απόστασης.

Vasyl Lomachenko: Τεχνικές πυγμαχίας και τρικ – Boxing techniques and tricks

Παρακολουθήστε ένα πολύ κατατοπιστικό βίντεο ανάλυσης των τεχνικών και τρικ που χρησιμοποιεί ο Vasyl Lomachenko και αποδεικνύει ότι μόνο τυχαία δεν είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους καλύτερους πυγμάχους στον κόσμο.

Γιατί δεν πρέπει να είναι σκυφτός ο πυγμάχος

Ένα από τα βασικά «λάθη» είναι το υπερβολικό σκύψιμο των πυγμάχων. Αυτό συνήθως συμβαίνει λόγω του άγχους που έχει ο αθλητής. Η στρεσογόνα κατάσταση που δημιουργείται στον πυγμάχο την ώρα του αγώνα ξυπνάει όλα τα ένστικτα τις επιβίωσης.

Ψηλοί πυγμάχοι vs Κοντοί πυγμάχοι

Τα σωματικά χαρακτηριστικά των πυγμάχων είναι και αυτά που καθορίζουν τον τρόπο που αγωνίζονται. Έτσι λοιπόν τα φυσικά τους «προσόντα» πρέπει να συνδυαστούν με ψυχικά και νοητικά χαρίσματα που θα τους επιτρέπουν να τα εκμεταλλευτούν στο έπακρο. Επίσης ο προπονητής θα πρέπει να εφαρμόσει τέτοια προπόνηση ώστε να συνδυάσει όλα αυτά σε έναν αποτελεσματικό για τον πυγμάχο τρόπο που θα αγωνίζεται.

Τρεις ασκήσεις για καλύτερη κίνηση των ποδιών (footwork)  του πυγμάχου

Όποιος έχει πραγματικά καταλάβει την πυγμαχία θα σου πει ότι το τελευταίο πράγμα που χρησιμοποιούμε σε αυτή είναι τα χέρια. Αν αυτό ισχύει τότε το πρώτο ποιο είναι; Φυσικά και είναι τα πόδια. Από αυτά ξεκινάει η σωστή θέση μάχης, η μεταφορά δύναμης στα χτυπήματα και γενικότερα η οποιαδήποτε κίνηση του πυγμάχου μέσα στο ρινγκ. Γι’αυτό, λοιπόν, πρέπει να δίνεται μεγάλη έμφαση από προπονητές και αθλητές στην καλή δουλεία των ποδιών (footwork) στην προπόνηση.

Ντιρέκτ – η τεχνική του χτυπήματος

Τα ντιρέκτ είναι τα πιο βασικά πυγμαχικά χτυπήματα. Καταλαμβάνουν το 50% – 80% του συνόλου των χτυπημάτων που εκτελεί ένας πυγμάχος στον αγώνα ανάλογα με το στυλ του και τα σωματικά του χαρακτηριστικά. Την ίδια περίπου αναλογία έχει επίσης και το αριστερό ντιρέκτ (jab) σε σχέση με το δεξί.

Άπερκατ- η τεχνική του χτυπήματος

Στα πρώτα μαθήματα θα βλέπεις τους προχωρημένους και θα νιώθεις περίεργα… Γιατί δεν σου βγαίνει σωστά, τι φταίει; Κι όμως για το άπερκατ ο καλύτερος γιατρός είναι ο χρόνος και η υπομονή. Παρακάτω ο έμπειρος δάσκαλος πυγμαχίας του Fight Academy, Bασίλης Οικονόμου μας δίνει κάποια tips για να το πετύχουμε σωστά.

Κροσέ- η τεχνική του χτυπήματος

Συμβουλευτήκαμε την γνώμη του έμπειρου προπονητή Βασίλη Οικονόμου για το πως κάποιος μπορεί να επιτύχει το ιδανικό κροσέ στην πυγμαχία. Μερικά tips και μερικά λάθη που θα πρέπει να αποφύγεις, μπορούν να κάνουν το κροσέ σου… σκληροπυρηνικό.

Σκιαμαχία για πυγμάχους και άλλες πολεμικές τέχνες

Ο πυγμάχος πρέπει να προσομοιώνει όλα αυτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις που έχει σε έναν αγώνα . Αυτό του δίνει την πολυτέλεια να δουλεύει τεχνικές πάνω σε ένα νοητικά κατασκευασμένο αντίπαλο, χωρίς να έχει το «κόστος» των χτυπημάτων ενός πραγματικού, δουλεύοντας τεχνικές που σε ρεαλιστικές συνθήκες θα του ήταν πολύ δύσκολο να εφαρμόσει, προσφέροντας του πολύτιμη εξοικείωση.

Η ηθική της πυγμαχίας

Η πυγμαχία από τη φύση της περιλαμβάνει σπουδαία ηθικά στοιχειά που ακόμα και όταν δεν αναφέρονται από τους προπονητές πολλές φορές, καταφέρνουν να περνούν στον αθλητή ως μια ιδιαίτερη κουλτούρα.

Μπορείς να αλλάξεις θέση μάχης μέσα στο ρινγκ;

Παραδοσιακά, οι προπονητές έχουν πει στους μαθητές τους να μην αλλάζουν θέση μάχης κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Το θέμα όμως δεν είναι αν μπορούμε να το κάνουμε, αλλά αν πρέπει. Εξάλλου, το άθλημα αυτό δεν είναι χορός ή γυμναστική, άρα κανένας κριτής δε θα σε κρίνει επειδή δεν παρέμεινες σε μία θέση μάχης. Ωστόσο, η εναλλαγή στάσεων είναι μια υψηλού κινδύνου, αλλά και πιθανής υψηλής ανταμοιβής κίνηση, καθώς μπορεί να ρίξει κάτω τον αντίπαλο.

Πυγμαχία-γιατί τρέμουν τα χέρια μετά την προπόνηση;

Η πυγμαχία είναι ένα έντονο άθλημα που δημιουργεί σε μεγάλο βαθμό αερόβια άσκηση και στρες στο σώμα. Με κάθε γροθιά ή άλλη κίνηση, απαιτείται πολλή δουλειά απ’ τους μυς, ειδικά στα χέρια. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα χέρια σας τρέμουν μετά από έναν αγώνα ή μια προπόνηση. Αυτό το τρέμουλο μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες.

Πέντε επιθετικές τακτικές της πυγμαχίας

Για όσους δεν γνωρίζουν το άθλημα της πυγμαχίας το να παρακολουθήσουν ένα πυγμαχικό αγώνα τους φαίνεται ακαταλαβίστικο. Άλλοι πάλι ειδικά από το χώρο των πολεμικών τεχνών η συστημάτων (θεωρητικών κατά βάση) νομίζουν ότι η πυγμαχία είναι ένα άθλημα περιορισμένο σε έξι βασικά χτυπήματα, οπότε μάλλον ο πιο άγριος, δυνατός ή και τυχερός συνήθως κερδίζει. Ο


Οι μύες που ενδυναμώνει η πυγμαχία

Ρίχνοντας μια γροθιά γίνεται μια σειρά από σύνθετες κινήσεις που αρχίζουν απ’ τα πόδια και τελειώνουν στις αρθρώσεις με την επίτευξης στόχου. Με την πυγμαχία χρησιμοποιείται κάθε μυς του σώματος, αλλά μερικοί είναι περισσότερο δραστήριοι από άλλους. Οι πιο ενεργοί μύες είναι αυτοί που θα γίνουν ισχυρότεροι, ως αποτέλεσμα των συχνών προπονήσεων πυγμαχίας.

Aσκήσεις για δυνατά, γρήγορα και εκρηκτικά χτυπήματα!!! 3/3

Πως θα αναπτύξετε η ταχύτητα και η εκρηκτικότητα στις πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα. Μέρος 3ο Πώς να αποκτήσετε εκρηκτικά και γρήγορα Πόδια.

Στο τρίτο μέρος αυτού του άρθρου θα δούμε πως θα αποκτήσετε εκρηκτικά πόδια που θα σας κάνουν πιο γρήγορο μέσα στο ρινγκ και θα σας βοηθήσουν τρομερά στις ρίψεις αν είστε παλαιστής ή αθλητής ΜΜΑ.

Aσκήσεις για δυνατά, γρήγορα και εκρηκτικά χτυπήματα!!! 2/3

Πως θα αναπτύξετε η ταχύτητα και η εκρηκτικότητα στις πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα. Μέρος 2o. Πως θα αυξήσετε την ισχύ της γροθιά σας.
Στο πρώτο μέρος αυτού του άρθρου είδαμε ότι για να αναπτύξει κάποιος την εκρηκτικότητα του χρειάζεται να αναπτύξει με την σειρά:
Απόλυτη δύναμη — Εκρηκτική δύναμη —- Ταχυδύναμη —- Απόλυτη ταχύτητα

Aσκήσεις για δυνατά, γρήγορα και εκρηκτικά χτυπήματα!!!

Πως θα αυξήσω την εκρηκτικότητα μου;
Πρέπει να σηκώνω μικρά βάρη πολύ γρήγορα και για πολλές επαναλήψεις;
Αρκεί το να ρίχνω γρήγορες γροθιές στον αέρα;
Αν κάνω σκιαμαχία κρατώντας αλτήρες θα με βοηθήσει στην ταχύτητα των χτυπημάτων μου;

Πώς να αυξήσεις τη δύναμη της γροθιάς σου!!!

Είναι δυνατόν να αυξήσει κάποιος την δύναμη της γροθιάς του με ασκήσεις ή είναι μια κατά βάση φυσική ικανότητα; Ναι. Είναι δυνατόν να αυξηθεί η δύναμη της γροθιάς με ασκήσεις. Ας δούμε όμως την εικόνα λίγο πιο γενικά.

Πως να μην κουράζεστε κατά τη διάρκεια ενός πυγμαχικού αγώνα

Κάθε πυγμάχος που έχει μπει μέσα στο ρινγκ για φιλικό ή επίσημο αγώνα ξέρει το αίσθημα της κόπωσης. Η αναπνοή είναι βαριά, τα πόδια σαν να έχουν κολλήσει σε τσιμέντο και το να ρίξεις γροθιές φαίνεται αδύνατο. Όταν έχετε φτάσει σε αυτό το σημείο, νομίζετε πως το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κινήστε με τα πόδια μακριά από τον αντίπαλο μέχρι να τελειώσει ο γύρος.

Τεχνικές πυγμαχίας και τρικ – Boxing techniques and tricks

Για να ανταπεξέλθει ένας επαγγελματίας πυγμάχος στις απαιτήσεις ενός αγώνα των 12 τρίλεπτων με επιτυχία, εκτός από τα γενικά χαρακτηριστικά του αθλήματος (όπως αντοχή, δύναμη, ταχύτητα, ευλυγισία, συγχρονισμός κ.α.) που πρέπει να έχει σε πολύ υψηλό επίπεδο, αναπτύσσει και τις δικές του τεχνικές ή μικρά τρικ.

Πυγμαχία: Το δυσκολότερο άθλημα στον κόσμο!!!

Πυγμαχία (boxing) ή αλλιώς η “Η γλυκιά επιστήμη”. Το άθλημα που απαιτεί τα περισσότερα από τους αθλητές του σύμφωνα με το ESPN. Είναι δυσκολότερο από το Αμερικάνικο ποδόσφαιρο, το baseball, την καλαθοσφαίριση, το χόκεϋ, το ποδόσφαιρο, την ποδηλασία, το σκι, το ψάρεμα, το μπιλιάρδο ή από οποιοδήποτε από τα 60 αθλήματα τα οποία αξιολογήθηκαν.

Σχοινάκι για πυγμάχους!!! (ΒΙΝΤΕΟ)

Μπαίνοντας σε ένα οποιοδήποτε γυμναστήριο πυγμαχίας θα ακούσετε μερικούς γνώριμους ήχους. Τα χτυπήματα των πυγμάχων που παίζουν σάκο. Το ρυθμικό ήχο που βγαίνει από το σάκο ταχύτητας (speed bag). Ένα κουδούνι που χτυπάει κάθε λίγα λεπτά, υποδεικνύοντας την αρχή και το τέλος ενός νέου γύρου και το δάσκαλο της σχολής να φωνάζει «time».

Πόσο σημαντική είναι η δύναμη των ποδιών στο μποξ;

Η σωστή εκπαίδευση μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της πρώτης σας ερασιτεχνικής νίκης και της πρώτης ερασιτεχνικής διάσεισής σας. Οι επιτυχημένοι πυγμάχοι καταβάλλουν ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη της δύναμης των ποδιών. Τα ισχυρά πόδια δε βοηθάνε μόνο στα δυνατά χτυπήματα, αλλά και στην κίνηση των ποδιών και την αντοχή σας για αρκετούς γύρους μέσα στο ρινγκ

Πυγμαχία & βάρη μετά την προπόνηση

Η προπόνηση της πυγμαχίας έχει υποστεί κάποιες σημαντικές αλλαγές όλα αυτά τα χρόνια. Πριν τη δεκαετία του 1980, πολλοί προπονητές αρνιόντουσαν να αφήσουν τους πυγμάχους τους να σηκώνουν βάρη για να γίνουν δυνατότεροι, από φόβο ότι οι γροθιές των μαχητών θα επιβραδύνονταν λόγω της βαριάς μυϊκής μάζας. Ωστόσο, πλέον οι πυγμάχοι πρέπει να επικεντρώνονται στην ταχύτητα και την τεχνική, ενώ η οικοδόμηση της δύναμης των χτυπημάτων με βάρη είναι μία μόνο πτυχή της προετοιμασίας.

Ικανότητες και επιδεξιότητες στην απόδοση στη Πυγμαχία!!!

Πολλές φορές χρησιμοποιούμε ορισμούς, εκφράσεις για να περιγράψουμε σύνθετες προσπάθειες αθλητών προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους όπως ικανότητες, επιδεξιότητες, ταλέντο, δυναμική κ.λ.π. Κάθε μια από αυτές τις λέξεις αντιπροσωπεύει και ένα κομμάτι ή ένα σύνολο μέσα στην προσπάθεια αυτή. Για παράδειγμα λέμε για έναν αρσιβαρίστα ή ένα δρομέα αποστάσεων ότι έχουν ικανότητες. Τι σημαίνει όμως ικανότητα;

Μύθοι & πραγματικότητα για το άθλημα της Πυγμαχίας (boxing)

Μύθος: Η πυγμαχία όπως και τα άλλα αθλήματα επαφής είναι κατάλληλα μόνο για άτομα με μεγάλη σωματική δύναμη και υπέρμετρα σωματικά προσόντα.

Πραγματικότητα: Η σωματική ρώμη και η διάσπαση σίγουρα έχουν το δικό τους μερίδιο αλλά η εκπαίδευση και μεγιστοποίηση της απόδοσης δε βλέπεται μόνο σε αυτά. Η πολυπλοκότητα της κίνησης, της μεθοδολογίας, στρατηγικής , της τεχνικής επιδεξιότητας μαζί με συνολικά τις παραμέτρους της φυσικής κατάστασης καθιστά τα μαχητικά σπορ πολυδιάστατατα. Μπορεί κανείς να αντιπαραθέσει πολλά ποικίλα χαρίσματα (ταλέντα) έναντι στην ωμή δύναμη και τη σωματοδομή.

Τρείς ασκήσεις για να αυξήσεις την δύναμη της γροθιάς σου!(ΒΙΝΤΕΟ)

Αυτό το βίντεο δείχνει τρεις ασκήσεις και τρεις παραλλαγές που μπορείτε να κάνετε, για να βελτιώσετε την εκρηκτικότητα σας, μέσω υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση και άλλες ασκήσεις.

Συνηθισμένα λάθη των αρχαρίων πυγμάχων. (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ξεκίνημα της πυγμαχίας δεν είναι εύκολο ούτε πολύ ευχάριστο. Συνήθως προσγειώνει τον αρχάριο αθλητή, από τις πυγμαχικές ταινίες (με πολύ δράση στο γυμναστήριο και το ρινγκ) στον καθρέφτη της σχολής που επέλεξαν.

Body Punch – Χτύπημα στο συκώτι

Το χτύπημα στο συκώτι γίνεται με γροθιά, κλωτσιά, ή χτύπημα με το γόνατο στη δεξιά πλευρά του θώρακα. Ένα τέτοιο χτύπημα στο συκώτι μπορεί να είναι βασανιστικά επώδυνο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να θα θέσει εκτός μάχης τον αντίπαλο. Έτσι στα μαχητικά σπορ, το χτύπημα στο συκώτι συχνά οδηγεί σε τεχνικά knockouts (TKOs).

Gennady Golovkin – Η χαμένη πυγμαχική τεχνική

Το χτύπημα με παράλληλη αλλαγή θέσης μάχης (Shifting) ήταν μια βασική τεχνική του παλαιότερου συστήματος της αγγλικής πυγμαχίας. Βασισμένο στην πολύ γρήγορη κίνηση, όταν εφαρμόζεται με καλό συγχρονισμό και σωστή απόσταση, επιτρέπει να παραχθεί μέγιστη ισχύ χτυπήματος, κατά τη διάρκεια επίθεσης σε αντίπαλο που υποχωρεί.

Ποια είναι τα οφέλη να προπονείσαι με πυγμαχικά παπούτσια;

Το να αγοράζεις εξοπλισμό κάθε φορά που ασχολείσαι με ένα νέο άθλημα έχει μεγάλο κόστος. Έτσι μερικοί αναβάλουν να αγοράσουν κάποιο μέρος αυτού, όπως πυγμαχικά παπούτσια μέχρι να σιγουρευτούν ότι τους αρέσει το άθλημα. Όμως, δεν ξέρουν ότι φορώντας πυγμαχικά παπούτσια στην προπόνηση μπορεί να βοηθήσει πολύ στην κίνηση με τα πόδια, που είναι σημαντικό κομμάτι της πυγμαχίας.

Η Ιστορία της Ολυμπιακής Πυγμαχίας. (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρακολουθήστε ένα βίντεο αφιέρωμα στην ιστορία της Ολυμπιακής πυγμαχίας και δείτε τους μεγαλύτερους πυγμάχους που έχουν περάσει από τα Ολυμπιακά ρινγκ όπως ο Muhammad Ali, Sugar Ray Leonard, Theofilo Stevenson, Lennox Lewis κ.α.

Κουβανέζικη Πυγμαχία!

“Προκειμένου να γίνεις αθλητής θα πρέπει να έχεις πειθαρχία, να είσαι ειλικρινής και να έχεις ακεραιότητα. Αυτό πρέπει να μάθουν οι νέοι άνθρωποι”. Είναι οι συμβουλές που δίνει στους νέους αθλητές της Κούβας ο υπεραθλητής με τα τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια Felix Savon(14.30′).

Οι καλύτεροι Πυγμαχικοί αγώνες – βίντεο πυγμαχίας

Μεγαλείο ψυχής και αποθέματα δύναμης υπεράνθρωπα. Καταιγισμός χτυπημάτων, από τιτάνες πυγμάχους, που δεν πέφτουν ποτέ, που δεν περνά από το μυαλό τους να εγκαταλείψουν τον αγώνα, εκεί που κανένας θνητός δεν θα άντεχε.
Οι ημίθεοι τον ρινγκ που έδωσαν αξέχαστες θρυλικές μάχες

Πυγμαχία (Boxing) in MMA

Τα μαχητικά σπορ υπάρχουν σχεδόν όσο ο ίδιος ο πολιτισμός. Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα, η πυγμαχία, η πάλη και το παγκράτιο, ήταν ένας πνευματικός πρόγονος των μικτών πολεμικών τεχνών. Πολλές από τις δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά της, πυγμαχίας, η πάλης και μικτές πολεμικές τέχνες, ή MMA, είναι μεταφερόμενα.

Kick Boxing or Boxing

Μια κοινή ερώτηση στους κύκλους των πολεμικων τέχνων είναι τι στυλ είναι ανώτερο σε έναν αγώνα δρόμου. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι αντιπαράθεση τύπου “μήλα ή πορτοκάλια”, όπως μια σύγκριση μεταξύ πολεμικών τεχνών εδάφους, όπως η πάλη έναντι σε όρθια τέχνη όπως το καράτε. Το Kick boxing και η πυγμαχία είναι παρόμοια με αποτέλεσμα η σύγκριση μεταξύ τους να έχει περισσότερο νόημα από ό, τι άλλες.

Ποιοι είναι οι κανόνες για τα μεγέθη(oz.) στα γάντια του Μποξ;

Τα γάντια του μποξ υπάρχουν σε ποικιλία μεγεθών και συνήθως υπολογίζονται σε ουγγιές (oz) που είναι η μονάδα μέτρησης μάζας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αμφότερες τις ερασιτεχνικές και επαγγελματικές τάξεις του αθλήματος, οι γενικοί κανόνες καθορίζουν το μέγεθος των γαντιών που ο κάθε αγωνιζόμενος πρέπει να φοράει κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αυτοί οι κανόνες απαιτούν ένας μποξέρ να φοράει γάντια που αντιστοιχούν στην κατηγορία του βάρους του.

Γιατί οι Κουβανοί είναι οι καλύτεροι ερασιτέχνες πυγμάχοι;

Οι Κουβανοί είναι με διαφορά από τους δεύτερους Ρώσους αθλητές οι καλύτεροι στην ερασιτεχνική πυγμαχία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως είναι ο σωματότυπος της φυλής των Κουβανών, οι πολύ καλοί προπονητές τους ή κάποιο ισχυρό κίνητρο τους ωθεί;

The Basic Rules of Boxing – Οι βασικοί κανόνες της πυγμαχίας

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για κερδηθεί ένας αγώνας boxing όπως όταν ένας boxer δεχθεί knocked down ή knocked out από τον αντίπαλο. Ο boxer μπορεί να αποκλειστεί για παραβίαση κανόνα (ες), ή ένα τραυματισμό που μπορεί να τον αναγκάσει να αποσυρθεί από τον αγώνα.

Ο πυγμάχος χαρακτηρίζεται για την πειθαρχεία του…

Η πυγμαχία είναι ίσως από τα πιο δύσκολα αθλήματα. Ένας πυγμάχος χρειάζεται να διακατέχεται από ταχύτητα, δύναμη, αντοχή, ευελιξία και οξυδέρκεια. Το σώμα ενός πυγμάχου θα πρέπει να αντέχει τα χτυπήματα του αντιπάλου ενώ θα πρέπει να είναι σε θέση να επαναφορτίζει την χαμένη του ενέργεια μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Boxing Training

Η πυγμαχία (boxing) είναι διαφορετικό από τα άλλα αθλήματα στο ότι ο πραγματικός ανταγωνισμός είναι πολύ περιορισμένος και το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του αθλητή δαπανάται για την εκπαίδευση. Ο στόχος για το πυγμάχο πρέπει να είναι σε άριστη φυσική κατάσταση όταν ήρθε η ώρα να ανταγωνιστεί.

About Boxing

Η πυγμαχία κοινώς μποξ ή μπόξινγκ (αγγλ. boxing), είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα και μαχητικές πολεμικές τέχνες, που στηρίζεται στην ικανότητα των αντιπάλων (που είναι δύο πάντα) να αντικρούσουν μόνο με τις γροθιές τους ο ένας τον άλλο και να καταφέρουν, με εύστοχα και γερά κτυπήματα, να βγάλουν εκτός μάχης ο καθένας τον αντίπαλό του