Τα ντιρέκτ είναι τα πιο βασικά πυγμαχικά χτυπήματα. Καταλαμβάνουν το 50% – 80% του συνόλου των χτυπημάτων που εκτελεί ένας πυγμάχος στον αγώνα ανάλογα με το στυλ του και τα σωματικά του χαρακτηριστικά. Την ίδια περίπου αναλογία έχει επίσης και το αριστερό ντιρέκτ (jab) σε σχέση με το δεξί.

  • Το αριστερό ντιρέκτ (το δεξί αν πρόκειται για αριστερόχειρα πυγμάχο) μπορεί να μην είναι το πιο δυνατό χτύπημα των πυγμάχων αλλά είναι μακράν αυτό με την περισσότερη και πιο πολύπλευρη δουλεία σε έναν αγώνα.
  • Όντας πιο κοντά σε σχέση με τον αντίπαλο μετράει την απόσταση ώστε να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα δυνατά χτυπήματα. Τον κρατάει μακριά, διαρκώς απασχολημένο αφαιρώντας του χρόνο για να σκεφτεί καθαρά.
  • Κοστίζει ελάχιστα σε ενέργεια και αντοχή σε σχέση με τα υπόλοιπα χτυπήματα. Έτσι δίνει χρόνο στον πυγμάχο να εφαρμόσει την τακτική του και να διαχειριστεί τις δυνάμεις του. Επίσης μειώνει στιγμιαία το οπτικό πεδίο του αντιπάλου.
  • Το δεξί ντιρέκτ (το αριστερό αν πρόκειται για αριστερόχειρα πυγμάχο) είναι από τα πιο δυνατά χτυπήματα των πυγμάχων. Η μεγάλη στροφή του σώματος που απαιτείται για να εκτελεστεί μαζί με την βοήθεια από τη στροφή και ώθηση του πόδια στο έδαφος δίνει ένα άμεσα εκρηκτικό και δυνατό αποτέλεσμα.
  • Προσοχή στον αγκώνα να μην ανοίγει προς τα δεξιά και πάνω γιατί χαλάει την τροχιά και μειώνει πολύ την διατριτικότητα του χτυπήματος δίνοντας παράλληλα στον αντίπαλο το μήνυμα κάθε φορά που έρχεται το χτύπημα.
  • Κοστίζει πολύ σε ενέργεια κατά την διάρκεια του πυγμαχικού αγώνα έτσι ο αθλητής θα πρέπει να το εκτελεί με μέτρο, έχοντας πρώτα μετρήσει την απόσταση με το αριστερό σημαδεύοντας το καλά ώστε να έχει μεγάλο ποσοστό ευστοχίας και αποτελεσματικότητας.

 

Βασίλης Οικονόμου

oikonomou vasilis fight academy