Το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας (AIBA) ψήφισε μια θεμελιώδη αλλαγή στο άθλημα τροποποιώντας τις κατηγορίες κιλών για νέους και elite αθλητές σε όλες τις διοργανώσεις της AIBA. Οι κατηγορίες ανδρών θα αυξηθούν από 10 σε 13, ενώ οι γυναίκες θα αυξηθούν από 10 σε 12.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΓΜΑΧΙΑ

Η απόφαση ισχύει από την 1η Αυγούστου 2021.

Ο πλήρης κατάλογος  κατηγοριών βάρους βρίσκεται παρακάτω:

Για κατηγορία Ελίτ Ανδρών και Νέων, δέκα (13) κατηγορίες κιλών πυγμαχίας:

46κ., 48κ., 51κ., 54κ., 57κ., 60κ., 63.5κ., 67κ., 71κ., 75κ., 80κ., 86κ., 92κ. & +92κ.

Για κατηγορία Ελίτ Γυναικών και Νεανίδων, δέκα (12) κατηγορίες κιλών πυγμαχίας:

48κ., 50κ., 52κ., 54κ., 57κ., 60 κ., 63κ., 66κ., 70κ., 75κ., 81κ. & +81κ.

Η πρόταση παρουσιάστηκε από τον Γενικό Γραμματέα της AIBA κ. István Kovács κατά την έκθεσή του στο Διοικητικό Συμβούλιο. Τόνισε ότι η AIBA πραγματοποίησε μια ευρεία διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη στο μποξ ανδρών και γυναικών πριν συζητήσει και συμφωνήσει για τις νέες τάξεις βάρους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Πιστεύουμε ότι αυτό το βήμα θα επιτρέψει σε μια μεγαλύτερη ομάδα πυγμάχων να συμμετάσχει στις αντίστοιχες κατηγορίες βάρους όπου αισθάνονται πιο δυνατοί και άνετοι. Συλλέξαμε όλες τις προτάσεις από τις Εθνικές Ομοσπονδίες, καθώς και από τις σεβαστές επιτροπές της AIBA. Κάθε φωνή ακούστηκε. Αυτή η καινοτομία θα βοηθήσει την πυγμαχία να αναπτυχθεί από τη βάση έως την elite », δήλωσε ο κ. Kovács.

«Εφαρμόζουμε αυτήν την κρίσιμη αλλαγή τώρα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη εκτεταμένη μεταρρύθμιση ολόκληρης της αγωνιστικής δομής  της AIBA», δήλωσε ο Πρόεδρος της AIBA κ. Umar Kremlev. «Πιστεύω πραγματικά ότι πρέπει να προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες στους αθλητές μας. Οι νέες κατηγορίες θα ενθαρρύνουν περισσότερα άτομα από διάφορες χώρες να ασχοληθούν με την πυγμαχία και θα επιτρέψουν σε περισσότερα έθνη να κερδίσουν μετάλλια. Όσο περισσότερα μετάλλια έχουμε, τόσο περισσότερες κυβερνήσεις θα δώσουν προσοχή στο άθλημά μας και θα το χρηματοδοτήσουν σε όλο τον κόσμο.

Οι αλλαγές έχουν γίνει για την ασφάλεια των πυγμάχων διασφαλίζοντας ευκολότερη διαχείριση βάρους και ισότιμους αγώνες. Το ελάχιστο βάρος για τους άνδρες μειώθηκε από 49 κιλά σε 48 κιλά. Η απόσταση μεταξύ των πρώτων πέντε κατηγοριών είναι 3 κιλά, μεταξύ  5ης και 7ης είναι 3.5 κιλά, μεταξύ των 7ης και 9ης είναι 4 κιλά και μεταξύ των 9ης και 10ης είναι 5 κιλά, μεταξύ 10ης και 12ης είναι 6 κιλά. Η κατηγορία σούπερ βαρέων βαρών ξεκινά από 92 κιλά και δεν έχει όρια.

Το ελάχιστο βάρος για τις γυναίκες παραμένει το ίδιο στα 48 κιλά. Ωστόσο, η κατανομή μεταξύ των τεσσάρων πρώτων κατηγοριών βάρους είναι τώρα 2 κιλά. Μεταξύ των 4ης και 8ης είναι 3 κιλά, μεταξύ 8ης και 9ης είναι 4 κιλά, από την 9η στη 10η είναι 5 κιλά, και από τη 10η στην 11η είναι 6 κιλά. Η κατηγορία βαρέων βαρών παραμένει η ίδια στα + 81 κιλά.