Η προπόνηση της πυγμαχίας έχει υποστεί κάποιες σημαντικές αλλαγές όλα αυτά τα χρόνια. Πριν τη δεκαετία του 1980, πολλοί προπονητές αρνιόντουσαν να αφήσουν τους πυγμάχους τους να σηκώνουν βάρη για να γίνουν δυνατότεροι, από φόβο ότι οι γροθιές των μαχητών θα επιβραδύνονταν λόγω της βαριάς μυϊκής μάζας. Ωστόσο, πλέον οι πυγμάχοι πρέπει να επικεντρώνονται στην ταχύτητα και την τεχνική, ενώ η οικοδόμηση της δύναμης των χτυπημάτων με βάρη είναι μία μόνο πτυχή της προετοιμασίας.
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΥΓΜΑΧΩΝ
Κάθε πυγμάχος έχει διαφορετικές ανάγκες κατά τη διάρκεια της προπόνησής του. Κάποιοι αθλητές είναι απ’ τη φύση τους δυνατοί και πολύ επικίνδυνοι όταν έρχονται σε κοντινή μάχη και ρίχνουν γροθιές. Οι ίδιοι, όμως, μαχητές κουράζονται όσο ο αγώνας προχωράει προς τα τελευταία στάδια. Άλλοι πάλι μποξάρουν καλά, ξέρουν πώς να κινηθούν και έχουν την αντοχή να χρησιμοποιήσουν αυτό το στυλ, αλλά συχνά δέχονται δυνατά χτυπήματα από τους αντιπάλους όταν προσπαθούν να πάνε σε πιο κοντινή μάχη. Ο πυγμάχος που έχει φτιάξει την αντοχή και την τεχνική του μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη δουλειά όσον αφορά στη δύναμη και τα βάρη, ενώ οι πιο δυνατοί αθλητές μπορεί να χρειαστούν περισσότερη πυγμαχική προπόνηση. Ο κάθε μποξέρ καθορίζει ποια είναι τα κατάλληλα εργαλεία προπόνησης που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες του. Η προπόνηση δύναμης βοηθά όλους τους μαχητές, αλλά περισσότερο εκείνους που χρειάζεται να αναπτύξουν τη δύναμή τους, παρά εκείνους που τη διαθέτουν από τη φύση τους.
ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΠΥΓΜΑΧΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ
Υπάρχουν αρκετές ασκήσεις δύναμης για πυγμάχους, για να χτίσουν μυϊκή δύναμη και δυνατά χτυπήματα. Αυτές περιλαμβάνουν έλξεις δικεφάλων, πιέσεις στον πάγκο, πιέσεις σε πρέσα ποδιών, καθίσματα και προβολές. Οι πυγμάχοι πολλές φορές αποκτούν περισσότερη δύναμη με την προσπάθεια να σηκώσουν το μέγιστο αριθμό κιλών που μπορούν. Ωστόσο, αυτή η τεχνική δεν είναι κατάλληλη για αρχάριους, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς, αν οι μύες δεν είναι έτοιμοι να δουλέψουν σε αυτό το επίπεδο.
ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΜΠΟΞ
Ο καλός πυγμάχος δεν πρέπει να θυσιάζει την προπόνηση στο ρινγκ για την άρση βαρών. Καλύτερα είναι να γίνεται πρώτα η προπόνηση πριν ξεκινήσετε την άρση βαρών. Για παράδειγμα, πολλοί μποξέρ κάνουν πρώτα το τρέξιμό τους – 3 με 5 μίλια – το πρωί και μετά πάνε στο γυμναστήριο για την προπόνηση. Αυτή η προπόνηση περιλαμβάνει το σχοινάκι, το γρήγορο αχλάδι, τη σκιαμαχία, το σάκο και στη συνέχεια το σπάρινγκ. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η πυγμαχική προπόνηση, ο αθλητής μπορεί να κάνει ασκήσεις με βάρη για να αυξήσει τη δύναμη και τη μυϊκή αντοχή.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΥΓΜΑΧΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ
Ο λόγος που ένας πυγμάχος κάνει βάρη είναι να αυξήσει την εκρηκτική δύναμη και την ταχύτητα στα χτυπήματά του, για να «πετάγονται» αυτά καλύτερα. Σκοπός δεν είναι να διαμορφώσει μεγαλύτερους και πιο εντυπωσιακούς μύες. Οι πυγμάχοι δεν έχουν καμία δουλειά να προσπαθούν να γίνουν bodybuilders. Το πρόγραμμα ασκήσεων των bodybuilder δεν είναι για να δύναμη, ταχύτητα ή αντοχή. Είναι μόνο για τη συμμετρική κατασκευή των μυών, κάτι που δεν απασχολεί καθόλου τους κριτές του αγώνα ούτε το πώς αυτοί τον αξιολογούν.
Πώς Να επιλέξω Σχολή Πολεμικών Τεχνών
Τεχνικές πυγμαχίας και τρικ – Boxing techniques and tricks
Σχολές Πυγμαχίας στο Περιστέρι
Σχολή Μποξ στην Αθήνα στο Περιστέρι
All About Boxing
Πυγμαχίας & Kick Boxing για Παιδιά στο Περιστέρι
Kick Boxing & Αυτοάμυνα μόνο για γυναίκες
Πολεμικές τέχνες για παιδιά
Αθήνα, Περιστέρι, Αιγάλεω, Xαιδαρι, κολωνος, πετρουπολη, κηπούπολη, ανθούπολη, ιλιον, χαιδαρι, νεα χαλκηδονα, αγιοι αναργυροι, μποξ, greece
Αθήνα, Περιστέρι, Αιγάλεω, Xαιδαρι, κολωνος, πετρουπολη, κηπούπολη, μποξ, ανθούπολη, ιλιον, χαιδαρι, νεα χαλκηδονα, αγιοι αναργυροι,greece
Αφήστε ένα σχόλιο