Παραδοσιακά, οι προπονητές έχουν πει στους μαθητές τους να μην αλλάζουν θέση μάχης κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Το θέμα όμως δεν είναι αν μπορούμε να το κάνουμε, αλλά αν πρέπει. Εξάλλου, η πυγμαχία  δεν είναι χορός ή γυμναστική, άρα κανένας κριτής δε θα σε κρίνει επειδή δεν παρέμεινες σε μία θέση μάχης. Ωστόσο, η εναλλαγή στάσεων είναι μια υψηλού κινδύνου, αλλά και πιθανής υψηλής ανταμοιβής κίνηση, καθώς μπορεί να ρίξει κάτω τον αντίπαλο.

Κίνηση στα πόδια

Οι αθλητές είναι συνεχώς σε κίνηση, βήματα μπροστά και πίσω ή πλάγια, αλλά ποτέ δε διασταυρώνουν τα πόδια τους. Διασταυρώνοντας τα πόδια ο πυγμάχος βγαίνει από την ισορροπία του και γίνεται επιρρεπής στις επιθέσεις του αντιπάλου. Για να αλλάξει θέση μάχης, θα πρέπει να διασταυρώσει τα πόδια για μια στιγμή. Οι περισσότεροι κάνουν έναν γρήγορο συνδυασμό ντιρέκτ για να καλύψουν την κίνηση.

Πλεονεκτήματα

Οι περισσότεροι πυγμάχοι είναι δεξιόχειρες, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν συνηθίσει να ανταγωνίζονται με δεξιόχειρες μαχητές. Η μετάβαση από τη δεξιά θέση στην ανάποδη μπορεί να ανοίξει τον αντίπαλό σε περισσότερες επιθέσεις, δεδομένου ότι τα χτυπήματα θα του έρχονται από διαφορετικές γωνίες. Για παράδειγμα, ο μεγάλος αθλητής Marvin Hagler ξεκίνησε την καριέρα του έχοντας ορθόδοξη θέση μάχης, αλλά έπειτα άλλαξε σε ανάποδη ώστε να έχει το δυνατό του χέρι πιο κοντά στο σαγόνι του αντιπάλου.

Μειονεκτήματα

Υπάρχει ένας λόγος που οι περισσότεροι αθλητές και προπονητές διατηρούν μία συγκεκριμένη θέση μάχης: είναι δύσκολο να δουλεύει κανείς και τις δύο. Παίζοντας με το δυνατό χέρι πίσω, ένας αθλητής έχει στη διάθεσή του ένα πολύ ισχυρό δεξί χτύπημα και μια ανθεκτική άμυνα στα δυνατά χτυπήματα του αντιπάλου. Η εναλλαγή των θέσεων βάζει το δυνατό χέρι μπροστά, αποδυναμώνοντας τις αμυντικές δυνατότητές και κάνοντας τα χτυπήματα απ’ το πίσω χέρι λίγα και αδύναμα. Αν κάποιος δεν νιώθει άνετα να μάχεται και από τις δύο θέσεις, έχει περισσότερες πιθανότητες να κάνει λάθη στα πατήματα και την στάση του σώματος.

Οι Επαγγελματίες πυγμάχοι

Οι περισσότεροι πυγμάχοι πιθανότατα δεν αλλάζουν θέσεις μάχης, αλλά υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις. Ο δεξιόχειρας μποξέρ Roy Jones Jr. αλλάξει συχνά στάσεις για να παραπλανήσει τους αντιπάλους του, ενώ ο αριστερόχειρας Oscar De La Hoya αγωνιζόταν με ορθόδοξη θέση μάχης, όπως και ο Hagler. Ο Manny Pacquiao που παραδοσιακά παίζει με ανάποδη στάση, προπονείται πολύ στη ορθόδοξη στάση για να βελτιώσει το αριστερό του χέρι. Ο Erik Morales άλλαξε από την δεξιά θέση σε αριστερή τους τελευταίους δύο γύρους στον αγώνα με τον Pacquiao το Μάρτιο του 2005. Παρ’ όλο που κέρδισε, οι περισσότεροι ειδήμονες το είδαν σαν μια ανόητη κίνηση που αποσκοπούσε να κάνει τον αγώνα πιο συναρπαστικό.

Πώς Να επιλέξω Σχολή Πολεμικών Τεχνών
Τεχνικές πυγμαχίας και τρικ – Boxing techniques and tricks
Σχολές Πυγμαχίας στο Περιστέρι
Σχολή Μποξ στην Αθήνα στο Περιστέρι
All About Boxing
Πυγμαχίας & Kick Boxing για Παιδιά στο Περιστέρι
Kick Boxing & Αυτοάμυνα μόνο για γυναίκες
Πολεμικές τέχνες για παιδιά

 

Αθήνα, Περιστέρι, Αιγάλεω, Xαιδαρι, κολωνος, πετρουπολη, κηπούπολη, ανθούπολη, ιλιον, χαιδαρι, νεα χαλκηδονα, αγιοι αναργυροι, μποξ, greece

Αθήνα, Περιστέρι, Αιγάλεω, Xαιδαρι, κολωνος, πετρουπολη, κηπούπολη, μποξ, ανθούπολη, ιλιον, χαιδαρι, νεα χαλκηδονα, αγιοι αναργυροι,greece