Ως  ανάποδη θέση μάχης στην πυγμαχία αναφέρουμε τη στάση που έχει ο αριστερόχειρας πυγμάχος. Ο λόγος είναι ότι έχει πίσω το αριστερό του χέρι σε αντίθεση με τον δεξιόχειρα που το έχει μπροστά. Η στάση, όμως,  χαρακτηρίζεται από το μπροστινό χέρι. Έτσι, αριστερή θέση μάχης είναι αυτή που έχουν οι δεξιόχειρες και δεξιά οι αριστερόχειρες.

Η ανάποδη θέση μάχης έχει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με την κανονική. Το βασικό της πλεονέκτημα είναι η έκπληξη που μπορεί να αισθανθεί ο δεξιόχειρας όταν αντιμετωπίσει αριστερόχειρα πυγμάχο, σε αντίθεση με την εξοικείωση που έχει αποκτήσει ο αριστερόχειρας, λόγω του ότι οι περισσότεροι αθλητές που αντιμετωπίζει είναι δεξιόχειρες.

Τι πρέπει, όμως, να προσέξει ο πυγμάχος που συναντά αντίπαλο με ανάποδη θέση μάχης;

 

  • Το πρώτο χέρι

Εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι στην πυγμαχία γενικότερα, αλλά και ειδικά σε αυτή την περίπτωση. Με το μπροστινό μας χέρι πρέπει να ελέγξουμε το μπροστινό χέρι του αντιπάλου μετρώντας παράλληλα την απόσταση και την κίνησή του καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Η κίνηση του χεριού θα πρέπει να είναι παράλληλη με το μπροστινό πόδι ώστε να πάρουμε πλεονεκτική θέση.

  • Το δυνατό χέρι

Όταν αγωνίζονται πυγμάχοι που έχουν την ίδιας θέση μάχης οι περισσότερες επιθέσεις τους ξεκινάνε με αριστερό χτύπημα. Στην αντίθετη όμως περίπτωση θα πρέπει να αυξηθούν ποσοστιαία οι επιθέσεις τους που ξεκινούν με το δυνατό χέρι, με κύριο όπλο το ντιρέκτ αλλά υπό προϋποθέσεις και το κροσέ και το άπερκατ.

Outboxing a Southpaw

  • Το πρώτο πόδι

Πρέπει σε όλον τον αγώνα, παράλληλα με τον έλεγχο που ασκώ με το μπροστινό χέρι, να προσπαθώ να περάσω το μπροστινό μου πόδι πάνω από το δικό του. Δηλαδή, αν το αριστερό μου χέρι είναι μπροστά θα πρέπει να  κουνήσω το αριστερό μου πόδι αριστερά (ανάποδα στην αντίθετη περίπτωση). Έτσι, φεύγω μακριά από το δυνατό χτύπημα του αντιπάλου, μπορώ να κάνω άμυνα ή πίβοτ και να βρεθώ σε ευνοϊκές για εμένα γωνίες.

Outboxing a Southpaw

  • Κίνηση

Οι αθλητές που αγωνίζονται έχοντας ανάποδη θέση μάχης από αυτή του αντιπάλου, είναι σαν να βλέπουν το είδωλο τους στον καθρέφτη. Αυτό θέτει τους πυγμάχους ακριβώς στην ευθεία του δυνατού χτυπήματος. Είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία. Γι’αυτόν τον λόγο η γενικότερη κίνησή μας μέσα στο ρινγκ θα πρέπει να είναι με κυκλικά και πλάγια βήματα, μακριά από το πίσω και πάνω από το πρώτο του χέρι. Αυτός είναι ένας γενικός ο κανόνας που μπορεί, όμως, να αλλάξει ανάλογα την περίπτωση και την τακτική που εφαρμόζουμε εμείς ή ο αντίπαλος.

  • Γωνίες

Είναι πολύ σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση να κάνουμε επιθέσεις και άμυνες σε γωνίες και να μην μπούμε σε παιχνίδι μπρός και πίσω.

     A)Η ασφαλής περίπτωση είναι να περάσουμε πάνω από το πρώτο χέρι του αντιπάλου και να στρίψουμε το σώμα μας, έτσι ώστε να έχουμε το δυνατό μας χέρι να τον στοχεύει και παράλληλα να είμαστε μακριά από το δικό του δυνατό.

Πυγμαχία |Πώς να αντιμετωπίσεις έναν αντίπαλο με ανάποδη θέση μάχης (Southpaw)     

   B)Η πιο εξεζητημένη, αλλά και με αρκετό ρίσκο, περίπτωση είναι να δουλέψουμε εσωτερικά βγαίνοντας πάνω στο δυνατό του χτύπημα (ρισκάροντας να το δεχτούμε), κάτι που μας δίνει όμως σε ευθεία το άνοιγμα μεταξύ των δυο χεριών του, δηλαδή το σαγόνι και το σώμα του στο πιάτο.

Τι πρέπει όμως να προσέξει ο πυγμάχος που συναντά αντίπαλο με ανάποδη θέση μάχης;

Βασίλης Οικονόμου

oikonomou vasilis fight academy