Με αφορμή τον επικείμενο αγώνα του Floyd Mayweather Jr. με τον Conor McGregor, έχει γίνει ένας κακός χαμός από άρθρα, σχόλια και δηλώσεις από «σχετικούς» και «άσχετους»  προσπαθώντας είτε να προβλέψουν το αποτέλεσμα «ζυγίζοντας» τα δεδομένα όπως ηλικία, κιλά, δύναμη, αγωνιστική απραξία κλπ ή που περιμένουν μέσα από το αποτέλεσμα να δουν το μέγεθος του ενός αθλήματος σε σχέση με το άλλο. Η γνώμη μου είναι ότι κάποιος που έχει πραγματική γνώση για οποιοδήποτε από τα δυο αθλήματα, παράλληλα με στοιχειώδη λογική, δεν έχει να περιμένει τίποτα για να εκφράσει μια ορθολογική σκέψη για τον αγώνα και δεν έχει να γίνει σε τίποτα σοφότερος μετά από αυτόν. Αλλά ας πάρουμε με τη σειρά τα πράγματα κρίνοντας αυστηρά με δεδομένα.

  • Η δύναμη του McGregor σε σχέση με αυτή του Mayweather

Αυτό που ακούμε συνέχεια είναι για τη δύναμη νοκ αουτ (knock out power) του McGregor που μπορεί να κάνει τη ζημιά. Αυτό κρίνεται βάσει των επιδόσεών του σε αγώνες MMA με μικρά γάντια, διαφορετική απόσταση και γενικά διαφορετικής φιλοσοφίας άθλημα. Η δύναμη των χεριών ενός πυγμάχου σε πυγμαχικό αγώνα λόγω του ότι βασίζεται στην τεχνική του, στον κατάλληλο συγχρονισμό, στον αστάθμητο παράγοντα της πρόβλεψης των κινήσεων, αλλά και γενικότερα στο «χτίσιμο» ενός ΚΟ στο πέρασμα των γύρων,  δε μας δείχνει ότι μπορεί απαραίτητα ο McGregor να έχει τις ίδιες επιδόσεις νοκ άουτ στην πυγμαχία. Μην ξεχνάμε ότι ο Floyd στην καριέρα του αγωνίστηκε με πυγμάχους που είχαν το knock out power  και τους έκανε να δείχνουν αρχάριοι μπροστά του.

  • Τα κιλά και το ύψος

Ένα επιχείρημα είναι ότι ο McGregor είναι πολύ μεγαλόσωμος για τον Mayweather, αφού έφτασε να παίξει μέχρι και 77kg. Το ύψος του McGregor είναι 1.75 και τα κιλά που μπορεί να υποστηρίξει αυτό το ύψος δε θα μπορούσε ποτέ να είναι πάνω από 70 Kg. Οι δυο αγώνες που έκανε στην κατηγορία των 77kg ήταν με αθλητή που παραδοσιακά αγωνίζεται στα 70kg και παρόλα αυτά φάνηκε πόσο δεν του ταιριάζει αυτή η κατηγορία, αποδεικνύοντας του λόγου το αληθές. Αν αγωνιζόταν με τον πρωταθλητή πυγμαχίας μόνο μιας κατηγορίας πάνω, όπως παράδειγμα ο Gennady Golovkin, δε θα είχε κανένας αμφιβολία για το αποτέλεσμα του αγώνα πόσο μάλλον αν έπαιζε στη Super middleweight που είναι περίπου η αντίστοιχη κατηγορία πυγμαχίας με αυτή που συνάντησε τον Nate Diaz. Ο Mayweather το 2013 αγωνίστηκε με τον 23 χρόνο και πολύ φορμαρισμένο Canelo Álvarez, περίπου στην ίδια κατηγορία που θα γίνει ο αγώνας με τον Conor και δεν αντιμετώπισε απολύτως κανένα πρόβλημα, παρά τη μεγάλη διαφορά ηλικίας που είχαν, τη διαφορά κιλών και την πολύ μεγάλη δύναμη και ορμή του Canelo

  • Η ηλικία

Ναι ο Mayweather είναι 40 και ο McGregor 28, αυτό όμως από μόνο του μας δείχνει ότι έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του, όχι ότι ξαφνικά ζυγίζει τόσο πολύ υπέρ του σε έναν αγώνα, σε ένα άθλημα που δεν έχει καμία προϋπηρεσία, αφού η ηλικία του Mayweather δείχνει και τη διαφορά εμπειρίας μεταξύ τους. Αν είχαμε να κάνουμε με έναν 28 χρόνο πυγμάχο που έφτασε να διεκδικήσει κάτι από τον 40 χρόνο αντίπαλό του έχει λογική η σύγκριση, αλλά τώρα δε μας λέει απολύτως τίποτα.

  • Η αντοχή στους γύρους

Η αντοχή που έχει ένας πυγμάχος σε σχέση με αυτή που χρειάζεται στο κλουβί είναι πολύ διαφορετική. Οι 12 τρίλεπτοι γύροι κάνουν τον αγώνα πιο αναερόβιο σε σχέση με τους πεντάλεπτους γύρους και πολύ διαφορετικό στη γενικότερη διαχείριση του. Στο πρόσφατο παρελθόν μεγάλοι επαγγελματίες πυγμάχοι και ανάμεσα τους ο Mike Tyson, έχουν εκφράσει την δυσκολία μετάβασης από το επαγγελματικό στο ερασιτεχνικό μποξ, μετά την αλλαγή κανόνων που επέτρεπε την συμμετοχή τους υπό προϋποθέσεις στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο του 2016. Ο λόγος ήταν ότι η πολύ διαφορετική μορφή των αγώνων με 3 γύρους των τριών λεπτών  να έχει ως αποτέλεσμα καταιγιστικό ρυθμό. Για να προσαρμοστεί ένας αθλητής, θέλει αρκετά χρόνια σε πολύ διαφορετική δομή προπόνησης. Το ίδιο και πολύ περισσότερο ισχύει για την προσαρμογή ενός αθλητή από τα 5 πεντάλεπτα στα 12 τρίλεπτα. Επίσης τα αγκαλιάσματα (clinch) του πυγμαχικού αγώνα που φέρεται ως ένα μέσο για να κουράσει ο McGregor τον Mayweather, δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά του MMA, καθώς έχουν εντελώς διαφορετικό αντικειμενικό σκοπό και στόχο. Έτσι, ακόμα και αυτό που παρουσιάζεται ως ένα επιπλέον συν του Conor μπορεί να μην είναι ακριβώς έτσι, γιατί υπάρχει διαφορετική διαχείριση της τεχνικής αυτής από τον πυγμάχο που ξέρει πότε να κρατήσει για να μην χτυπηθεί και πότε να αφήσει ώστε να χτυπήσει.

  • Αντοχή στα χτυπήματα & σκληράδα

Ο Conor McGregor παρουσιάζεται ως ο αθλητής που μπορεί να μετατρέψει το παιχνίδι σε κόλαση αφού έχει συνηθίσει σε σκληρό «ξύλο» από το κλουβί. Ακόμα και αυτό το επιχείρημα δεν έχει μεγάλη βάση. Η συγκέντρωση χτυπημάτων με τα χέρια στο κεφάλι και το σώμα, ο μεγάλος αριθμός αυτών ανά γύρο, η μικρή απόσταση αλλά και το ότι δεν υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι αποφυγής της μάχης αν χρειαστεί, όπως στο MMA, θα είναι πρωτόγνωρα γι΄ αυτόν.  Είναι, όμως, κάτι που ο Floyd το έχει ζήσει από αθλητές πολύ πιεστικούς όπως ο Marcos Maidana, Canelo Álvarez, Miguel Cotto και πολλούς άλλους. Πολλοί μάλιστα bare knuckle fighters (πυγμάχοι με γυμνά χέρια), δοκίμασαν τη μετάβαση στο ρινγκ και σε πολύ χαμηλότερο πυγμαχικό επίπεδο ανεπιτυχώς. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αυτοί δεν είχαν τη  σκληράδα και την αντοχή στα χτυπήματα του McGregor και μάλιστα σε μια πολύ πιο κοντινή εκδοχή του αθλήματος της πυγμαχίας.

 

Άλλο ένα που ακούστηκε είναι ότι με αυτόν τον αγώνα θα δούμε το μέγεθος της πυγμαχίας απέναντι σε αυτό των μεικτών πολεμικών τεχνών. Ο αθλητής MMA Chael Sonnen, έφτασε να πει ότι «αν ο Conor αντέξει ακόμη και 1 γύρο με τον Floyd, το μποξ είναι παραμύθι», βρίσκοντας μάλιστα και πολλούς υποστηρικτές αυτής της άποψης. Η σύγκριση, όμως, είναι παράλογη και παράταιρη, όσο είναι η «κοινή λογική» στις μέρες μας που κοινή είναι, όχι όμως και λογική. Η πυγμαχία είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των μεικτών πολεμικών τεχνών έστω και αν οι ίδιοι άνθρωποι που αγωνίζονται σε αυτό δεν το αναγνωρίζουν. Ο Sonnen, που μάλιστα έκανε και το επίμαχο σχόλιο, παρότι ήταν παλαιστής προκειμένου να σταθεί στο κλουβί έκανε πολλές ώρες προπόνηση πυγμαχίας, όπως και ο McGregor που βασίζει το μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού του στο μποξ. Το ντιρέκτ, το κροσέ και το άπερκατ (έστω κι αν μόνο αυτό καταλαβαίνει κάποιος από μποξ) είναι καθαρά πυγμαχικά χτυπήματα. Ακόμα και το kick boxing υιοθέτησε την πυγμαχία στη σύγχρονη ιστορία του, αφού στα πρώτα χρόνια εξέλιξης του αθλήματος τα χτυπήματα χεριών προέρχονταν από κάποια στυλ καράτε που ευδοκιμούσαν τη δεκαετία του 70 και 80 στην Αμερική. Έτσι, μπορεί ο οποιοσδήποτε αθλητής MMA να υστερεί σε σχέση με έναν επαγγελματία πυγμάχο, αλλά δεν είναι παντελώς άσχετος με το άθλημα όπως θα ήταν ένας καθαρός παλαιστής ή τζουντόκα, που αν έβαζε γάντια δε θα είχε ελπίδα να επιβιώσει γύρο.

  • Τα νέα στοιχειά και οι εκπλήξεις που θα φέρει ο McGregor στην πυγμαχία

Άλλο ένα που λέγεται είναι το εναλλακτικό στυλ που αγωνίζεται ο McGregor, που μπορεί να αιφνιδιάσει τον Mayweather με χτυπήματα τύπου superman punch. Αυτό που έχω να πω είναι ότι αν δοκιμάσει να το χρησιμοποιήσει πιθανότατα θα είναι το σημείο που θα χάσει με ΚΟ. Το άθλημα της πυγμαχίας εξελίσσεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια μέχρι να έχουμε τη σημερινή του μορφή. Αμφιβάλλει κάποιος ότι τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί με το μποξ έχουν πειραματιστεί με κάθε λογίς τρελούς και απίθανους συνδυασμούς τεχνικών και χτυπημάτων, μέχρι να καταλήξουν σε αυτά που πρακτικά μπορούν να γίνουν και σε αυτά που δεν μπορούν να γίνουν στο μποξ; Για να μην χρησιμοποιείται, λοιπόν, το superman punch, υπάρχει λόγος.

  • Συμπέρασμα

Ο αγώνας αυτός στην ουσία του δεν έχει να μας προσφέρει κάτι σε γνώσεις αλλά έχει να μας προσφέρει σε θέαμα. Το μεγάλο φαβορί είναι σίγουρα ο Mayweather επειδή παίζει στον φυσικό του χώρο που είναι το ρινγκ και θα είναι πολύ μεγάλη έκπληξη αν νικήσει ο McGregor. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί γιατί στη ζωή όλα γίνονται πόσο μάλλον δε στα μαχητικά σπορ. Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί περισσότερο από την κατάσταση που είναι ο Mayweather τώρα, τον τρόπο που έχει διαχειριστεί την απουσία των δυο χρόνων από τα ρινγκ, τη ζωή που έκανε και λιγότερο από τα επιμέρους χαρακτηριστικά του  McGregor που είναι ένας εξαιρετικός αθλητής MMA, όχι πυγμάχος.

Βασίλης Οικονόμου

oikonomou vasilis fight academy