Πυγμαχία & Kick Boxing Περιστέρι  |  Fight Academy Club

+30 6972 500 678 info@fightacademy.gr

Menu

Πυγμαχία Vs ΜΜΑ

Πυγμαχία Vs ΜΜΑ στέκει αυτή η σύγκριση;

Πυγμαχία Vs ΜΜΑ στέκει αυτή η σύγκριση;

By In all about boxing, Martial Arts News & Articles On 12/01/2017


Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλος ντόρος για το τι θα συνέβαινε σε μια αναμέτρηση μεταξύ ενός πυγμάχου με έναν αθλητή του ΜΜΑ. Οι γνώμες διίστανται και ο καθένας έχει μια άποψη για το θέμα, επηρεασμένη συνήθως από αυτό που ασχολείται ο ίδιος ή ποιο άθλημα συμπαθεί. Ας προσπαθήσουμε, όμως, να το αναλύσουμε σε βάθος ώστε να δώσουμε, αν είναι δυνατόν, μια πιο εμπεριστατωμένη απάντηση σε σχέση με τις κουβέντες καφενείου που ακούγονται εδώ κι εκεί.

Ξεκινώντας μπορούμε όλοι (οι έχοντες σώας τα φρένας) να συμφωνήσουμε σε μια σταθερά, ότι ένας αθλητής του ΜΜΑ δε θα μπορούσε να «σταθεί» με έναν πυγμάχο στο ρινγκ με πυγμαχικούς όρους όπως θα συνέβαινε και το αντίθετο αν αντιστρέφονταν οι όροι (δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με αθλητές αντίστοιχου επίπεδου στο άθλημα τους). Ποιο το νόημα, λοιπόν, της σύγκρισης αυτής;

Ο άνθρωπος ανέκαθεν, ως φύση, έχει την ανάγκη να συγκρίνει και να συγκρίνεται, να βρίσκει τα όρια του και να τα ξεπερνάει. Επαναλαμβάνοντας αυτή τη διαδικασία ξανά και ξανά, καταρρίπτοντας ουσιαστικά τον ίδιο του τον εαυτό και τα επιτεύγματα του, κατορθώνει να εξελίσσεται. Δεν πάει καιρός που συνέβη αυτό με τις πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά σπορ. Αναμετρήθηκαν μέσα στο κλουβί αθλητές από όλα τα στυλ. Το αποτέλεσμα ήταν παραδοσιακά αθλήματα όπως η πυγμαχία, το muay thai, η πάλη, το judo κ.λπ. να δημιουργήσουν το σημερινό ΜΜΑ.

Ωραία όλα αυτά αλλά τελικά ο ΜακΓκρεγκορ θα έδερνε τον Μεϊγουέδερ;

Αφού ξεκαθαρίσαμε ότι ο καθένας είναι βασιλιάς στον χώρο του η ερώτηση μεταφέρετε σε συνθήκες δρόμου. Μιλάμε, δηλαδή, για το αν «πλακωθούν» οι δυο τους, ποιος θα «έδερνε» ποιον; Η ερώτηση από μόνη της είναι αστεία αλλά σε ένα κόσμο χωρίς αξίες που επαναδιαπραγματεύεται τα αυτονόητα σε λίγους φαίνεται προφανής η απάντηση.
Οι δυο τους, λοιπόν,δεν πρόκειται ποτέ να πλακωθούν στον δρόμο ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που συναντιόντουσαν. Οι σωματοφύλακές τους θα έκαναν όλη τη δουλεία. Οπότε μιλάμε για τον Χ πυγμάχο με τον Χ αθλητή ΜΜΑ.

Οι περισσότερες αναμετρήσεις ανθρώπων στον δρόμο τελειώνουν στα πρώτα δευτερόλεπτα και στην όρθια μάχη (γιατί στο έδαφος καραδοκούν και οι φίλοι). Εκεί συνήθως αυτός που «δέρνει» περισσότερο είναι ο πιο βίαιος, αυτός που θα χτυπήσει πρώτος. Αυτός δηλαδή που έχει τις λιγότερες αναστολές ή που προστατεύει κάτι πολύ σημαντικό γι’ αυτόν και έχει το δίκαιο με το μέρος του. Επίσης, ένας που κάνει ΜΜΑ για να πάει στο έδαφος εξ αρχής τον αντίπαλο του, πρέπει να ξέρει ότι είναι πυγμάχος (στράικερ γενικότερα) διαφορετικά απλά θα τον χτύπαγε δεν θα τον πάλευε. Για να το ξέρει από πριν θα έπρεπε να έχει κάνει σκάουτινγκ. Έτσι, συνήθως «νικητής» θα βγει αυτός που έχει το υψηλότερο κίνητρο. Είτε εγωιστικό, είτε αλτρουιστικό.

Αν, λοιπόν, εμείς οι εκπρόσωποι αυτών των υπέροχων σπορ βλέπουμε τα αθλήματα μας ως «ξύλο» και τα συγκρίνουμε μεταξύ τους, με αυτούς τους όρους, γιατί βγαίνουμε από τα ρούχα μας όποτε κάποιος εκτός του χώρου τα βαφτίζει βίαια. Γιατί αναλωνόμαστε σε θεωρίες για το «τι θα γινόταν αν», κάνοντας συζητήσεις που ταιριάζουν μόνο σε αυτούς που εκπαιδεύονται σε θεωρητικά συστήματα αυτοάμυνας; (που στην θεωρία δεν παίζονται). Αφαιρούμε από τους εαυτούς μας το μεγάλο όπλο που μας έχουν προσφέρει τα αθλήματα μας, που είναι η αυτογνωσία. Αυτό που ξέρουμε το ξέρουμε και αυτό που δεν ξέρουμε επίσης έχουμε τη γνώση ότι δεν το ξέρουμε. Το ρινγκ ή το κλουβί μάς δείχνει την αλήθεια με τον πιο άμεσο τρόπο.

Άρα, το ουσιαστικό ερώτημα είναι ποιος άνθρωπος θέλεις να είσαι εσύ, ο εγωιστής ή ο αλτρουιστής; Πρεσβευτής τους «ευ αγωνίζεσθαι» ή του «όλα για το αποτέλεσμα»; Αυτός που μέσα από το άθλημα του μεταλαμπαδεύει αξίες ή αυτός που το χρησιμοποιεί για να γίνει πιο «πολύς» προσπαθώντας να γεμίσει τα κενά προσωπικότητας που έχει;

ΥΓ: O Μεϊγουέδερ τo 1996 ήταν ήδη ολυμπιονίκης και το 1998 κατέκτησε τον πρώτο του επαγγελματικό παγκόσμιο τίτλο όταν ο ΜακΓκρεγκορ ήταν 8 και 10 χρονών αντίστοιχα οπότε πιθανόν να τον είχε αφίσα στο δωμάτιο του.

Βασίλης Οικονόμου

oikonomou vasilis fight academy

Πώς Να επιλέξω Σχολή Πολεμικών Τεχνών
Τεχνικές πυγμαχίας και τρικ – Boxing techniques and tricks
Σχολές Πυγμαχίας στο Περιστέρι
Σχολή Μποξ στην Αθήνα στο Περιστέρι
All About Boxing
Πυγμαχίας & Kick Boxing για Παιδιά στο Περιστέρι
Kick Boxing & Αυτοάμυνα μόνο για γυναίκες
Πολεμικές τέχνες για παιδιά

 

Αθήνα, Περιστέρι, Αιγάλεω, Xαιδαρι, κολωνος, πετρουπολη, κηπούπολη, ανθούπολη, ιλιον, χαιδαρι, νεα χαλκηδονα, αγιοι αναργυροι, μποξ, greece

Αθήνα, Περιστέρι, Αιγάλεω, Xαιδαρι, κολωνος, πετρουπολη, κηπούπολη, μποξ, ανθούπολη, ιλιον, χαιδαρι, νεα χαλκηδονα, αγιοι αναργυροι,greece


Related Posts