ΓΙΟΓΚΑ(YOGA) ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τα στοιχεία που θα σας παραθέσω είναι από μια από τις πολλές επιστημονικές έρευνες που έχει εκθέσει εκτενώς ο δρ James Funderburg  στο βιβλίο του «Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΕΛΕΤΑ ΤΗ ΓΙΟΓΚΑ» σε έκδοση του «Διεθνούς Ινστιτούτου Ιμαλαΐων για την Επιστήμη και για τη Φιλοσοφία  της Γιόγκα των Η. Π. Α». Μια ένδειξη «χαλαρωμένου» νευρικού συστήματος είναι η αγωγιμότητα του δέρματος. (Όταν υπάρχει νευρική δραστηριότητα υπάρχει και μεγαλύτερη εφίδρωση – αυτή η περισσότερη υγρασία επιτρέπει  στο δέρμα μεγαλύτερη αγωγιμότητα ). Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η αγωγιμότητα του δέρματος ελαττώνεται με τις ασκήσεις της Γιόγκα κατά την διάρκεια της βαθιάς χαλάρωσης και του Διαλογισμού μέχρι και 200% !!! Έτσι λοιπόν στο παρακάτω πείραμα που θα σας περιγράψω τα αποτελέσματα πάρθηκαν χρησιμοποιώντας την αγωγιμότητα του δέρματος για να μετρηθεί η διέγερση του συμπαθητικού ν.σ. Πήρανε λοιπόν τρεις διαφορετικές ομάδες ανθρώπων και αφού τους «συνδέσανε» κατάλληλα ξεκίνησαν να δημιουργούν σκόπιμες εντάσεις και να παρατηρούν τις αντιδράσεις τους. (η ένταση προερχότανε από έναν δυνατό ενοχλητικό θόρυβο που επαναλαμβανότανε απροειδοποίητα)

  • Η ομάδα Α ήταν μια ομάδα ανθρώπων που έκαναν καθημερινά διαλογισμό, ασκήσεις Γιόγκα και εξασκούταν σε τεχνικές χαλάρωσης.
  • Η ομάδα Β ήταν μια ομάδα «φυσιολογικών – ήρεμων» καθημερινών ανθρώπων.
  • Η ομάδα Γ ήταν μια ομάδα που αποτελούταν από αγχώδεις τύπους.

Η ομάδα λοιπόν Α ήταν αυτή η οποία είχε την πιο γρήγορη αντίδραση την πρώτη φορά που ακούστηκε ο θόρυβος (είχε δηλαδή τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά) ενώ η ομάδα Γ ήταν αυτή που είχε την πιο αργή αντίδραση (μειωμένα αντανακλαστικά λοιπόν). Η ομάδα Α μετά την πρώτη γρήγορη αντίδραση επανήλθε γρήγορα στο προηγούμενο επίπεδο χαλάρωσης, η ομάδα Β άργησε αλλά επανήλθε και αυτή σε κάποιο επίπεδο χαλάρωσης. Η ομάδα Γ δεν επανήλθε ποτέ. Στην συνέχεια η ομάδα Α έμαθε να αναγνωρίζει τον ήχο και να μην έχει σχεδόν καμία αντίδραση άγχους πια ενώ η ομάδα Γ σε κάθε νέο ήχο εκνευριζότανε όλο και πιο πολύ και αύξανε το επίπεδο του άγχους της και του εκνευρισμού της όλο και πιο πολύ. Σκεφτείτε λοιπόν αυτούς τους τρεις τύπους ανθρώπων μέσα σε σκηνές της καθημερινής τρέλας που λέγεται ζωή στην αγαπημένη μας Αθήνα (στην οδήγηση, στην Εφορία ή σε δύσκολες οικογενειακές στιγμές). Σκεφτείτε αυτούς τους τρεις τύπους ανθρώπων σαν αθλητές μαχητικών σπορ και αθλημάτων σε έναν αγώνα που πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και τον αυτοέλεγχο τους μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Που θα πρέπει να διατηρούν τα αντανακλαστικά τους σε όλη την διάρκεια του αγώνα και την χαλαρότητα στις κινήσεις τους (σφιγμένες μυϊκές ομάδες χωρίς λόγο προκαλούν μεγάλες απώλειες ενέργειας και μεγάλη καταπόνηση του αθλητή). ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ:http://www.hathayogascience.gr/arthra/o-dialogismos-ston-dromo-tis-RAJA-YOGA.html

Πολεμικες Τεχνες Με Το Fight Academy στην Αθήνα, στο Περιστέρι.