Συνέντευξη Βασίλη Οικονόμου στο efight.gr

 

Ο κ. Βασίλης Οικονόμου, head instructor του Fight Academy Περιστερίου, παραχώρησε στο spartanfighter την ακόλουθη πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, που αναδημοσιεύουμε και εμείς για τους αναγνώστες μας:
“Σήμερα φιλοξενούμε στο spartanfighter έναν από τους πιο γνήσιους και ικανούς εκφραστές των Πολεμικών τεχνών/μαχητικών αθλημάτων, τον Βασίλη Οικονόμου. Ο Βασίλης υπηρετεί εδώ και δύο δεκαετίες τον χώρο της πυγμαχίας και τώρα μοιράζεται τις γνώσεις του στην πολύ όμορφη και ζεστή σχολή που έχει ανοίξει στο Περιστέρι. Απολαύστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή που μας παραχώρησε.

Spartanfighter: Βασίλη καλωσήρθες στο spartanfighter, είναι πάντα χαρά μας να φιλοξενούμε άτομα των πολεμικών τεχνών με ήθος και γνώσεις. Πες μας λίγα λόγια για σένα και το ξεκίνημα σου στις πολεμικές τέχνες.
Β.Ο: Καλημέρα Ηλία.
Το μικρόβιο μου το μετάδωσε ένας θείος μου παλαιός πυγμάχος σε ηλικία 7 ετών κάνοντας μου μερικά μαθήματα. Όταν μετά από μερικά χρόνια έφυγε από τη ζωή μου έμεινε από αυτόν τα everlast πυγμαχικά του γάντια που πάντα φανταζόμουν να φοράω σε αγώνες οπότε ήταν απλά θέμα χρόνου για μένα να ξεκινήσω επαγγελματικά το σπορ.Το 1991 έκανα τα πρώτα μου βήματα στον Πολυδεύκη πυγμαχικό σύλλογο στο περιστέρι με δάσκαλο τον Ηλία Παπαγιάννη.

Spartanfighter: Ασχολείσαι με την πυγμαχία χρόνια και ξέρω ότι διδάσκεις στη σχολή σου στο Περιστέρι. Περιέγραψε μας με λίγα λόγια τα οφέλη του ασκούμενου με το συγκεκριμένο άθλημα και για το ποιες ηλικίες μπορούν να ασχοληθούν.
Β.Ο: Μπορεί να ασχοληθεί ένα παιδί από 8 ετών μέχρι έναν ενήλικα σε οποία ηλικία και αν βρίσκετε.
Η διαμόρφωση του χαρακτήρα στα κρίσιμα χρόνια της ενηλικίωσης ενός παιδιού είναι το πιο σημαντικό όφελος καθώς μέσα από τα μαχητικά σπορ μαθαίνει να αγωνίζεται με κυριότερο αντίπαλο τον εαυτό του, διαμορφώνοντας έναν χαρακτήρα γεμάτο αυτοπεποίθηση γαλουχημένο μέσα ότι τις νίκες αλλά περισσότερο από τις ήττες.
Η εκγύμναση στα μαχητικά σπορ ίσως είναι από τις πιο πλήρεις και, η εκτόνωση που αποφέρει έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην σωματική και ψυχική υγεία του αθλούμενου.

Spartanfighter: Κεφάλαιο FIGHT ACADEMY. Η σχολή σου, η οποία πες μας που βρίσκεται και τι αθλήματα καλλιεργεί. Υπάρχουν κάποια μελλοντικά σχέδια, που σκοπεύεις να υλοποιήσεις άμεσα;
Β.Ο: Το fight academy γεννήθηκε ως ιδέα στο μυαλό μου θέλοντας να δημιουργήσω έναν χώρο όπου θα μπορεί ο οποιοσδήποτε αγαπάει τα μαχητικά σπορ, να βρει αυτό που θέλει.
Οι περισσότερες σχολές στην Ελλάδα βασίζονται σε έναν δάσκαλο ο οποίος ξέρει “λίγο από όλα”. Στην ακαδημία μας για το κάθε άθλημα υπάρχει εξειδικευμένος προπονητής που διδάσκει αποκλειστικά το άθλημα που γνωρίζει καλά και έχει ασχοληθεί αγωνιστικά αλλά και διδακτικά πολλά χρόνια.
Τα αθλήματα που διδάσκονται αυτή τη στιγμή είναι πυγμαχία, kick-thai boxing, m.m.a., Brazilian jiu jitsu & krav maga.
Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι απλά να μπορέσει να μεγαλώσει αυτό που ήδη ξεκίνησε και πάει πολύ καλά, ώστε όλο και περισσότερος κόσμος να τολμήσει να ασχοληθεί ξεπερνώντας τις φοβίες και ανασφάλειες που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια γύρω από τα μαχητικά σπορ, από ανθρώπους του χώρου που απλά έκαναν λάθος την δουλειά τους.

Spartanfighter: Βασίλη ζούμε σε μία κοινωνία γεμάτη κινδύνους, ιδίως σήμερα. Πιο πολλοί κίνδυνοι εγκυμονούνται για τις γυναίκες και τα παιδιά. Μίλησε μας για την σκοπιμότητα τω πολεμικών τεχνών και το πώς μπορούν να προετοιμάσουν τον ασκούμενο αυτές, για καταστάσεις street fighting.
Β.Ο: Οι κίνδυνοι στις μέρες μας είναι δεδομένοι για όλους μας γνώστες και μη, όμως οι πολεμικές τέχνες μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ μεγάλο όπλο αυτοάμυνας για άντρες γυναίκες και παιδιά.

Spartanfighter: Νομίζω ότι είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τον επαγγελματικό από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ένας μέσος ασκούμενος για να δει οφέλη στον εαυτό του πόσες φορές θεωρείς ότι πρέπει να ασκείται την εβδομάδα μιας και οι υποχρεώσεις τρέχουν και ο ελεύθερος χρόνος περιορίζεται;
Β.Ο.: Οι πολεμικές τέχνες πρέπει να είναι για όλους όσους απλά τις αγαπούν και θέλουν να ασχοληθούν. Από κει και πέρα για τα παιδιά που θα ξεχωρίσουν και θα θελήσουν να ασχοληθούν επαγγελματικά τροποποιείτε ολόκληρη η προπόνησή τους. 2-3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για κάποιον που θέλει να γυμναστεί μαθαίνοντας παράλληλα μια πολεμική τέχνη και σε επίπεδο πρωταθλητισμού 5-6 και μπορεί και παραπάνω ανάλογα τις απαιτήσεις και το επίπεδο του αθλητή.

Spartanfighter: Πολλοί είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με τις πολεμικές τέχνες-μαχητικά αθλήμαατα και φοβούνται το ενδεχόμενο κάποιου επώδυνου τραυματισμού. Αλήθεια πόσο επικίνδυνο είναι να ασχοληθεί κάποιος με αυτά τα συστήματα;
Β.Ο.: Δεν είναι καθόλου επικίνδυνο. Το αντίθετο μάλιστα. Με καλό προπονητή και σωστή καθοδήγηση το ερασιτεχνικό κομμάτι των μαχητικών σπορ δεν είναι μόνο ακίνδυνο αλλά και πολύ ωφέλιμο. Το κομμάτι του πρωταθλητισμού έχει τις φυσιολογικές σωματικές φθορές που έχει το οποιοδήποτε άλλο άθλημα σε επαγγελματικό επίπεδο.

Spartanfighter: Βασίλη μπορείς να διαφωτίσεις τους αναγνώστες μας δίνοντας κάποιες συμβουλές για το πως πρέπει να σκεφτούν, προκειμένου να διαλέξουν μια πολεμική τέχνη και για το πόσο σημαντικό είναι να επιλέξουν ένα δάσκαλο που να διακρίνεται για το ήθος του.
Β.Ο.: Αν δεν έχουν από ην αρχή μια ξεκάθαρη επιθυμία, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι απλά να δοκιμάσουν μέχρι να καταλήξουν στο ιδανικότερο άθλημα γι’ αυτούς ώστε να έχουν και την απαιτούμενη διάρκεια σε αυτό χωρίς απλά να ακολουθούν αυτό που η μόδα προστάζει. Μην ξεχνάμε ότι είναι απλά αθλήματα που μας προσφέρουν πολλά και όχι όπλα που θα χρησιμοποιούμε επιθετικά στο δρόμο. Οπότε με αυτό το σκεπτικό επιλέγουμε το άθλημα αλλά και τον δάσκαλο που θα μας κάνει καλούς αθλητές και όχι “πολεμικές μηχανές” όπως πολλοί επικίνδυνοι του χώρου ισχυρίζονται.

Spartanfighter: Βασίλη ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη που μας παραχώρησες και θέλω να δηλώσω ότι είσαι ένας από τους πιο ηθικούς μαχητές και δασκάλους του χώρου, μιας και το ξέρω από πρώτο χέρι αυτό. Σου εύχομαι υγεία και ότι καλύτερο για την σχολή σου στο Περιστέρι, που πραγματικά γίνεται πολύ καλή δουλειά. Ο επίλογος ανήκει σε σένα, αν θέλεις να συμπληρώσεις κάτι.
Β.Ο.: Ευχαριστώ και εγώ για την ευκαιρία που μου δόθηκε να μιλήσω και να μοιραστώ το πάθος μου γι’ αυτό το χώρο. Ελπίζω να γεμίσουν τα γυμναστήρια με κόσμο (πολεμικών τεχνών και μη) γιατί μόνο σε καλό μπορεί να βγει αυτό.”