Αυτοάμυνα – Self Defence

 

Ο νόμος για το δικαίωμα στην άμυνα

Άρθρο 22

Αυτοάμυνα (Self Defence)

1.Δεν είναι άδικη η πράξη που τελείται σε περίπτωση Αυτοάμυνας(Self Defence) .

2.Αυτοάμυνα(Self Defence)  είναι η αναγκαία προσβολή του επιτιθέμενου, στην οποία προβαίνει το άτομο για να υπερασπισθεί τον εαυτό του ή άλλον από άδικη και παρούσα επίθεση που στρέφεται εναντίον τους.

3.Το αναγκαίο μέτρο της άμυνας κρίνεται από το βαθμό επικινδυνότητας της επίθεσης, από το είδος της βλάβης που απειλούσε, από τον τρόπο και την ένταση της επίθεσης και από τις λοιπές περιστάσεις.

Άρθρο 23

Υπέρβαση της Αυτοάμυνας (Self Defence)

Όποιος υπερβαίνει τα όρια της Αυτοάμυνας (Self Defence) τιμωρείται, αν η υπέρβαση έγινε με πρόθεση, με ποινή και, αν έγινε από αμέλεια, σύμφωνα με τις διατάξεις τις σχετικές με αυτήν. Μένει ατιμώρητος και δεν του καταλογίζεται η υπέρβαση, αν ενέργησε με αυτόν τον τρόπο εξαιτίας του φόβου ή της ταραχής που του προκάλεσε η επίθεση.

Τώρα την περίπτωση της αυτοδικία την έχουμε όταν εμείς προκαλέσουμε την συμπλοκή εκ των υστέρων ακόμη και όταν έχουμε δίκιο (π.χ κάποιος έκλεψε το πορτοφόλι του παππού μας, ξέρουμε ποιος είναι και πάμε και τον βρίσκουμε και χρησιμοποιούμε βία επάνω του. Προσοχή όμως, αν ήμαστε παρόντες την ώρα που το γεγονός συμβαίνει έχουμε δικαίωμα να υπερασπιστούμε τον παππού μας και να αποτρέψουμε την κλοπή). Επίσης έχουμε και την περίπτωση όπου προκαλούμε την επίθεση (γνωρίζοντας την ανωτερότητα μας στην μάχη), για την οποία ο νόμος πάλι είναι σαφής.

Άρθρο 24

Υπαίτια κατάσταση Αυτοάμυνας (Self Defence)

Δεν απαλλάσσεται από την ποινή που ορίζει ο νόμος όποιος με πρόθεση προκάλεσε την επίθεση άλλου για να διαπράξει εναντίον του αξιόποινη πράξη με το πρόσχημα της Αυτοάμυνας (Self Defence).

10 Bασικές Συμβουλές Αυτοάμυνας (Self Defence)

 

1. ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΟΥ

Οι περισσότερες συγκρούσεις, λεκτικές ή σωματικές, συμβαίνουν επειδή οι άνθρωποι, λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης κυρίως, προσπαθούν να επιβεβαιωθούν μέσα από τις καθημερινές συγκρούσεις και τα παιχνίδια κυριαρχίας που παίζουν με τους γύρω τους. Η ανεπτυγμένη αυτοπεποίθηση θα σε βοηθήσει να κυριαρχήσεις σε επίπεδο προσωπικοτήτων και να κατορθώσεις να ελέγξεις καλύτερα την εξέλιξη του συμβάντος.

2. ΜΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΣΟΥ

Αξιολόγησε τί μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις στον δρόμο για σένα και απόφυγε το (π.χ ακριβά ρούχα και κοσμήματα, επίδειξη οικονομικής άνεσης, προκλητικό ντύσιμο και πέρασμα από σκοτεινά μέρη σε προχωρημένες ώρες χωρίς να συνοδεύεσαι ή φλερτ με αγνώστους σε ύποπτα και επικίνδυνα μέρη ή λεκτική αντιπαράθεση με κομπλεξικούς ανθρώπους μπροστά σε “κοινό” που παρακολουθεί κ.λ.π).

3. ΜΗ ΥΠΟΤΙΜΑΣ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ακόμη και αν νοιώθεις σιγουριά σε σχέση με τον εαυτό σου ή με τον συνοδό σου ή με την παρέα σου προσπάθησε να ακολουθείς τις δύο πρώτες συμβουλές. Ακόμη και ένα οπλισμένο με μαχαίρι παιδί μπορεί να σου κάνει μεγάλη ζημιά.

4. ΜΑΘΕ ΝΑ ΨΥΧΟΛΟΓΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΖΕΣΑΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΤΟΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΤΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ

Αν τώρα συνειδητοποιήσεις πως η μάχη είναι αναπόφευκτη (βρίσκεσαι μπροστά σε έναν επίδοξο βιαστή ή κλέφτη) τότε σκέψου πως το καλύτερο επίπεδο πολεμικής τακτικής είναι να ματαιώσεις τα σχέδια του αντιπάλου και μετά να του επιτεθείς εσύ. “Ο προσεκτικός πολεμιστής παίρνει θέση τέτοια που να κάνει την ήττα αδύνατη και μετά δεν παραβλέπει την κατάλληλη στιγμή για να επιτεθεί.” (ΣΟΥΝ ΤΖΟΥ: H τέχνη του πολέμου)

5. ΑΝΑΠΤΥΞΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟ ΣΟΥ

Μόνο τότε θα είσαι σε θέση να εφαρμόσεις την οποιαδήποτε συμβουλή και γνώση. Αν δεν έχεις αρμονία μέσα σου, τότε δεν μπορεί να ελπίζεις πως μπορείς να αποτελέσεις μια αξιόμαχη μονάδα ή να συνεργαστείς σωστά με αυτούς που σε συνοδεύουν.

6. ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ

Μη παραμείνεις σε καμία περίπτωση σε θέση επικίνδυνη και απομονωμένη. Τρέξε και εφάρμοσε κάποιο κόλπο για να βρεθείς κοντά σε σημείο που μπορείς να έχεις βοήθεια. Και μόνο αυτό αν συμβεί, μια δυνατή φωνή που θα ζητάει βοήθεια θα αποτρέψει ίσως την συμπλοκή. Αν συνειδητοποιήσεις πως δεν μπορείς να ξεφύγεις πια και θα πρέπει να εμπλακείς οπωσδήποτε σε σωματική βία τότε:

7. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ

Ο αντίπαλος σου μπορεί να αποδειχθεί πως τελικά ήταν ένα θρασύδειλο ανθρωπάκι ή ο “δράκος” για τον οποίο άκουγες εχθές στις ειδήσεις και εσύ το επόμενο θύμα του.

8. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΩΣ ΟΠΛΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΠΟΡΕΙΣ

Ίσως τα κλειδιά του αυτοκινήτου κατάλληλα τοποθετημένα στο χέρι σου, ένα στυλό, μία πέτρα, ένα ξύλο. Ποτέ δεν ξέρεις αν ο αντίπαλος σου είναι οπλισμένος με μαχαίρι και τί προθέσεις έχει. Για ένα να είσαι σίγουρη, ότι στον δρόμο δεν υπάρχει το αθλητικό πνεύμα του “ευ αγωνίζεσθε”.

9. ΑΝ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ, ΤΟΤΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΜΕ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ (Self Defence) ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΜΠΕΙΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ

10. ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΜΟΝΟ ΑΠΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ (Self Defence)  ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ

Καταρχάς θα πούμε πως πρέπει να χρησιμοποιήσεις χτυπήματα ισχυρά σε ασθενή σημεία του αντιπάλου (όπως ο λαιμός, τα μάτια, τα αυτιά, ο διάφραγμα, τα γεννητικά όργανα). Αυτά τα χτυπήματα θα δοθούν με την χρήση απλών και αυτοματοποιημένων τεχνικών. Στην διαδικασία της μάθησης οιασδήποτε κινητικής δεξιότητας υπάρχουν τέσσερα στάδια: μαθαίνω, γνωρίζω, τελειοποιώ, αυτοματοποιώ. Για να φτάσει κανείς στο στάδιο της αυτοματοποίησης μιας τεχνικής χρειάζεται πάρα πολλές επαναλήψεις μιας τεχνικής που έχει τελειοποιήσει, όσο το δυνατόν πιο κοντά στις πραγματικές συνθήκες.

Μερικές βασικές οδηγίες  αυτοάμυνας (Self Defence):

• Περπατάμε στο δρόμο στητά και με αυτοπεποίθηση
• Κοιτάμε τον αντίπαλο σταθερά στα μάτια
• Αντιδρούμε ψύχραιμα και δεν δείχνουμε το φόβο μας
• Δεν πετάμε αντικείμενα άσκοπα, παρά μόνο σκόνες ή σπρέι – αν υπάρχουν – στα μάτια
• Δεν φωνάζουμε υστερικά, αλλά βγάζουμε μια κραυγή από μέσα μας, με αποφασιστικότητα και θυμό ή φωνάζουμε φωτιά και όχι βοήθεια
• Αμυνόμαστε με σκοπό να ελευθερωθούμε και να φύγουμε
• Χτυπάμε γρήγορα και δυνατά και μόνο στα ευάλωτα σημεία
• Σε περίπτωση λεκτικής (χυδαίας) επίθεσης στο δρόμο ή οπουδήποτε αλλού, δεν βρίζουμε ποτέ αλλά απαντάμε με χιούμορ
• Δεν μπαίνουμε στο παιχνίδι των ερωτήσεων κι απαντήσεων σε περίπτωση πειράγματος, αλλά αν θέλουμε να τον σταματήσουμε, δηλώνουμε με κοφτές φράσεις ότι ενοχλεί και παραβιάζει τον προσωπικό μας χώρο, πάντοτε κοιτώντας τον άλλο σταθερά στα μάτια
• Σε περίπτωση επίθεσης μέσα στο σπίτι: α) Να είστε προς την πόρτα ή κοντά σε μπαλκόνι ή παράθυρο για να φωνάξετε για βοήθεια, β) Να έχετε πρόχειρο κάποιο μέσο άμυνας ώστε να χτυπήσετε και να φύγετε
• Σε περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αν αντιληφθείτε έγκαιρα το δράστη, πατήστε τον δυνατά στο πόδι ή ρίξτε του κλωτσιά στο καλάμι, μη φωνάζετε υστερικά, αλλά γελοιοποιήστε τον.
• Σε περίπτωση που σας ακολουθεί κάποιος το βράδυ: α) Μην προχωράτε βιαστικά και φοβισμένα, β) Προσπαθήστε να κινείστε σε φωτεινά σημεία του δρόμου, γ) Βγάλτε τα κλειδιά του σπιτιού σας και βάλτε τα ανάμεσα στα δύο δάκτυλα σαν όπλο σε περίπτωση επίθεσης. Χρήσιμη σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να είναι και μια ομπρέλα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:whitewomenfront.blogspot.gr/2007/05/blog-post_3393.html