Βελτίωση της εικόνας του σώματος και κατ’επέκταση της ψυχολογίας

 

Η άσκηση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι ενός ευρύτερα υγιεινού τρόπου διαβίωσης και σε καμία περίπτωση τα οφέλη της δεν περιορίζονται στο να μας βοηθήσει απλά να χάσουμε βάρος. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, αν η άσκηση δεν συνδυαστεί με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, το αποτέλεσμα στη ζυγαριά είναι πολύ πιθανό να μην αλλάξει ποτέ. Συνεπώς η άσκηση είναι ένας τρόπος όχι να χάσουμε βάρος, αλλά κυρίως να βελτιώσουμε την υγεία μας. Τα κυριότερα οφέλη της άσκησης είναι:

  • Βελτίωση της εικόνας του σώματος και κατ επέκταση της ψυχολογίας
  • Βελτίωση της διάθεσης μέσω των παραγόμενων ορμονών κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας της άσκησης (ενδορφίνες)
  • Βελτίωση των δεικτών υγείας π.χ. χοληστερίνη, σάκχαρο, πίεση
  • Ενεργοποίηση του μεταβολισμού και απώλεια βάρους σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή

DSCN1572

Ακριβώς λοιπόν επειδή τα οφέλη της γυμναστικής είναι πολλαπλά και ποικίλα, καλό θα ήταν να αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Για να γίνει βέβαια αυτό, θα πρέπει ο καθένας από μας να βρει μια δραστηριότητα που να του αρέσει και να εμπεριέχει και μιας μορφής φυσική δραστηριότητα, είτε αυτή είναι σε εξωτερικό χώρο π.χ. ποδήλατο, τρέξιμο, περπάτημα, πεζοπορίες, κολύμπι, μπάσκετ, είτε είναι σε κάποια οργανωμένη γυμναστηριακή μονάδα π.χ. πολεμικές τέχνες, χορός, αερόμπικ, γυμναστήριο.

Ανεξάρτητα όμως από το επίπεδο του αθλούμενου, τη φυσική του κατάσταση, και το τι στόχους έχει για την συγκεκριμένη άσκηση που έχει επιλέξει, καλό θα ήταν η διατροφή που ακολουθεί να υποστηρίζει αυτήν την δραστηριότητα. Η διατροφή παίζει πολύ μεγάλο ρόλο τόσο στην απόδοση του αθλούμενου-αθλητή, όσο και γενικότερα στην αντοχή του και στην σωστή εξέλιξη του προγράμματος άσκησης. Οι διατροφικές ανάγκες τόσο ενός αθλητή, όσο και ενός απλού ασκούμενου είναι διαφορετικές από κάποιον που δεν ασκείται και κατ’ επέκταση καλό θα ήταν ο κάθε άνθρωπος που θέλει να υποστηρίζει χωρίς προβλήματα το άθλημα που ακολουθεί, να επισκεφτεί κάποια στιγμή έναν διαιτολόγο, ο οποίος μετά από τις κατάλληλες μετρήσεις, την κατάλληλη μελέτη του προπονητικού προγράμματος και την συζήτηση με τον αθλούμενο, θα διαμορφώσει ένα πρόγραμμα διατροφής που να περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του ατόμου και την υποστήριξη της άσκησης.

DSCN4535

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:http://d4diet.gr/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%b7%cf%83/