Τα σωματικά χαρακτηριστικά των πυγμάχων είναι και αυτά που καθορίζουν τον τρόπο που αγωνίζονται. Έτσι λοιπόν τα φυσικά τους «προσόντα» πρέπει να συνδυαστούν με ψυχικά και νοητικά χαρίσματα που θα τους επιτρέπουν να τα εκμεταλλευτούν στο έπακρο. Επίσης ο προπονητής θα πρέπει να εφαρμόσει τέτοια προπόνηση ώστε να συνδυάσει όλα αυτά σε έναν αποτελεσματικό για τον πυγμάχο τρόπο που θα αγωνίζεται.

Πυγμάχος ψηλός αναλογικά με την κατηγορία κιλών στην οποία αγωνίζεται.

Το πλεονέκτημα που του προσδίδουν τα μακριά του άκρα είναι ένα σημαντικό όπλο. Τα χέρια του είναι πολύ κοντά στον στόχο του, ενώ αντίθετα το κεφάλι και το σώμα του πολύ μακρύτερα σε σχέση με τον κοντύτερο αντίπαλο του. Ο μεγάλος διασκελισμός τον βοηθάει ώστε άμεσα και με λίγη ενέργεια να απομακρύνεται στην άμυνα και να επιτίθεται στην αντεπίθεση. Επιδιώκει να βρίσκεται κυρίως στη μακρινή και μεσαία απόσταση  και χρησιμοποιεί τα ντιρέκτ σε μεγαλύτερη αναλογία από τα κροσέ και άπερκατ. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πρέπει να συμπληρώνουν το ύψος του είναι ο συγχρονισμός (τάιμινγκ) που εκτελεί τα χτυπήματα και το καλό σημάδι αυτών καθώς επίσης και η σωστή και ρυθμική κίνηση μέσα στο ρινγκ ώστε να βρίσκεται όσο λιγότερο γίνεται σε γωνίες και σχοινιά.

 

Πυγμάχος κοντός αναλογικά με την κατηγορία κιλών στην οποία αγωνίζεται.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του «κοντού» πυγμάχου είναι η μυϊκή του δύναμη. Είναι πιο συμπαγής αναλογικά με το ύψος του και έχει χαμηλό κέντρο βάρους.  Έτσι τα χτυπήματα του παρότι είναι κοντύτερα σε σχέση με τον ψηλότερο αντίπαλο είναι πιο δυνατά. Επίσης  το δεμένο μυϊκά σώμα του βοηθάει  στην αντοχή στα χτυπήματα. Επιδιώκει να βρίσκεται κυρίως στην κοντινή και μεσαία απόσταση όπου με κύριο όπλο του τα κροσέ και τα άπερκατ φέρνει σε μειονεκτική θέση τον αντίπαλο πυγμάχο.Ο κοντός πυγμάχος πρέπει να χαρακτηρίζεται από μεγάλη αποφασιστικότητα και θάρρος ώστε να βρίσκεται συνέχεια κοντά στον αντίπαλο. Επίσης να εκτελεί καλές άμυνες με τη μέση και κίνηση με τα πόδια ώστε να μην φθείρεται στη διάρκεια του αγώνα από τα χτυπήματα.

Βασίλης Οικονόμου

oikonomou vasilis fight academy

Πώς Να επιλέξω Σχολή Πολεμικών Τεχνών
Τεχνικές πυγμαχίας και τρικ – Boxing techniques and tricks
Σχολές Πυγμαχίας στο Περιστέρι
Σχολή Μποξ στην Αθήνα στο Περιστέρι
All About Boxing
Πυγμαχίας & Kick Boxing για Παιδιά στο Περιστέρι
Kick Boxing & Αυτοάμυνα μόνο για γυναίκες
Πολεμικές τέχνες για παιδιά

 

Αθήνα, Περιστέρι, Αιγάλεω, Xαιδαρι, κολωνος, πετρουπολη, κηπούπολη, ανθούπολη, ιλιον, χαιδαρι, νεα χαλκηδονα, αγιοι αναργυροι, μποξ, greece

Αθήνα, Περιστέρι, Αιγάλεω, Xαιδαρι, κολωνος, πετρουπολη, κηπούπολη, μποξ, ανθούπολη, ιλιον, χαιδαρι, νεα χαλκηδονα, αγιοι αναργυροι,greece