Η πυγμαχία είναι ένα έντονο άθλημα που δημιουργεί σε μεγάλο βαθμό αερόβια άσκηση και στρες στο σώμα. Με κάθε γροθιά ή άλλη κίνηση, απαιτείται πολλή δουλειά απ’ τους μυς, ειδικά στα χέρια. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα χέρια σας τρέμουν μετά από έναν αγώνα ή μια προπόνηση. Αυτό το τρέμουλο μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες.

Πώς να αντιμετωπίσεις έναν αντίπαλο με ανάποδη θέση μάχης (Southpaw)

Κινητικές Μονάδες

Αν τα χέρια τρέμουν μετά την πυγμαχία έχει πιθανότατα να κάνει με την αλληλεπίδραση των κινητικών μονάδων στο σώμα σας. Οι κινητικές μονάδες αποτελούνται από τα μυϊκά κύτταρα τα οποία έχουν υποστεί συστολή, και το νεύρο της μονάδας συνδέεται με το νωτιαίο μυελό. Μηνύματα και ηλεκτρικοί παλμοί, από τον εγκέφαλο ταξιδεύουν κάτω από το νωτιαίο μυελό και μέσα από το κινητικό νεύρο για να γίνει η συστολή και η επιμήκυνση, που επιτρέπει στον μυ να κινηθεί. Κανονικά αυτή η διαδικασία γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανίζεται ομαλή η κίνηση. Αλλά αυτά τα μηνύματα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διακοπούν, με αποτέλεσμα οι κινήσεις των μυών να μοιάζουν περισσότερο σαν τινάγματα μετά από ακραίες ασκήσεις όπως το μποξ.

Εντατική Άσκηση

Όταν παίρνουμε μέρος σε έντονη άσκηση, κατά την οποία το σώμα δεν μπορεί πλέον να παράγει τις χημικές ουσίες που απαιτούνται για τη μεταφορά των ηλεκτρικών παλμών που απαιτούνται για την κίνηση, προκαλείται κόπωση των Κινητικών Μονάδων. Κόπωση μπορεί να συμβεί τόσο στο επίπεδο του νωτιαίου μυελού, καθώς και στη σύνδεση μεταξύ του μυϊκών κυττάρων και του νεύρου κίνησης. Όταν μια κινητική μονάδα φτάνει στη μεγαλύτερη δραστηριότητα που μπορεί να χειριστεί, τότε εγκαταλείπει και αποσύρεται. Όταν οι κινητικές μονάδες αποσυρθούν, η ομαλή κίνηση των μυών αντικαθίσταται από πιο σπασμωδικές κινήσεις που μοιάζουν με τρέμουλο. Η κίνηση αυτή μπορεί να συνεχιστεί και αφού η άσκηση έχει σταματήσει. Όταν τελειώνει η άσκηση και το σώμα έχει την ευκαιρία να ανακάμψει, οι κινητικές μονάδες επιστρέφουν στις φυσιολογικές διαδικασίες, μαζί με την ομαλή κίνηση των μυών.

Αδρεναλίνη

Η αδρεναλίνη μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει το τρέμουλο των χεριών μετά την προπόνηση. Η πυγμαχία προκαλεί μια μάχη μέσα στο σώμα, κατά την οποία ο οργανισμός προετοιμάζει το σώμα, είτε για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο τραυματισμό είτε για να τρέξει μακριά από τον κίνδυνο. Μέρος αυτής της αντίδρασης είναι η απελευθέρωση της αδρεναλίνης από τα επινεφρίδια, η οποία μπορεί να εμφανιστεί στους μυς ως δονήσεις.

Λιγότερο Πιθανές Αιτίες

Αν τα χέρια συνεχίζουν και τρέμουν έντονα μετά από ώρα, αφού έχει τελειώσει η προπόνηση, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που γίνεται αυτό. Οι πιθανές αιτίες μπορεί να ποικίλλουν από απλό άγχος ή άλλα έντονα συναισθήματα μέχρι την αρχή της νόσου Πάρκινσον σε σπάνιες περιπτώσεις. Σημαντική είναι σε τέτοιες περιπτώσεις η επίσκεψη σε γιατρό για μια πλήρη αξιολόγηση και διάγνωση, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα του τι μπορεί να το προκαλεί αυτό και πώς αντιμετωπίζεται.

Πώς Να επιλέξω Σχολή Πολεμικών Τεχνών
Τεχνικές πυγμαχίας και τρικ – Boxing techniques and tricks
Σχολές Πυγμαχίας στο Περιστέρι
Σχολή Μποξ στην Αθήνα στο Περιστέρι
All About Boxing
Πυγμαχίας & Kick Boxing για Παιδιά στο Περιστέρι
Kick Boxing & Αυτοάμυνα μόνο για γυναίκες
Πολεμικές τέχνες για παιδιά

 

Αθήνα, Περιστέρι, Αιγάλεω, Xαιδαρι, κολωνος, πετρουπολη, κηπούπολη, ανθούπολη, ιλιον, χαιδαρι, νεα χαλκηδονα, αγιοι αναργυροι, μποξ, greece

Αθήνα, Περιστέρι, Αιγάλεω, Xαιδαρι, κολωνος, πετρουπολη, κηπούπολη, μποξ, ανθούπολη, ιλιον, χαιδαρι, νεα χαλκηδονα, αγιοι αναργυροι,greece